Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P23e80t13r 42S91k85á81c15e87l

26. 5. 2023 22:40

Kde se kdo zrodí, tam se i hodí - staré valašské přísloví.

1 0
možnosti

J14o66s65e64f 64N60o29v41á16k

24. 5. 2023 12:55

No pani Karlo ... to jezdeni si uzijte, dokud vam ho nezakazou, aspon v tom Nemecku, ale urcite bude urputna snaha oceloevropske reseni.

Momochodem cokolady vam zakazkou taky - neji to vyrobeno z mistnich zdroju.

Byt vami, tak presedlam na keksy z mouky, popr nejake raw vyrobky z cizrny nebo tak neceho.

Bohuzel si nedelam srandu.

0 0
možnosti
Foto

neneee Mysleme pozitivně. Od té doby, co nesleduju zprávy, žije se mi lépe

2 0
možnosti
Foto

Já myslím, že stejný článek by se dal napsat o Praze i o Miláně. O Německu to nevypovídá nic moc.

1 0
možnosti

Na mňa sa nahnevala mama, keď som jej čosi podobné povedala pred pár rokmi o Paríži. Ona ho zažila ešte klasický koncom 60-tych rokov...

3 0
možnosti
Foto

Kamarádka přijela z Paříže a taky tam z toho osazenstva MHD a cen byla v šoku. Dobře se tu máme

1 0
možnosti

Napadalo mě při čtení pořád něco, ale ty dvojky piva musím rozvést: Kdysi dávno se téměř všude v Německu čepovalo pivo do půllitrů, pak se začalo šířit ze severu pivo ve čtyřkách, zvané nato v Bavorsku Preußenhalbe (pruská půlka, čímž nebyl myšlen ošizený půllitr, ale ošizená půlmíra, jelikož celé pivo se čepuje na "Maß", tedy na míru, a to je 1 litr - proto je běžné si speciálně v jižním Německu objednat "eine Halbe", tedy půlku, opačně než u nás, kde je půllitr normální míra a litr tuplák). No, ty malé míry se do značné míry prosadily i v bavorské říši jejich zavilých nepřátel, nicméně už před jejich zaváděním se čepovalo do dvojek právě v Porůří. Cosi jsem četl, jak to souvisí s jejich tradičním pivem Alt, které kdysi bylo snad silné, ale přednášet o Porůří nemůžu. Dále se do dvojek pivo čepovalo tak nějak odjakživa v Sársku, ale nad tím jsem si hlavu nelámal, jelikož je to snad nejteplejší oblast Německa a nechávat si zteplávat pivo není ono, lepší je nechat si jeden po druhém postavit na stůl třeba dvacet kousků.

Co se týče německého jídla, dokáže být to jejich tradiční chutné. Obvykle na venkovech se ještě najdou (výletní) restaurace s odpovídající nabídkou. Nicméně fakt je ten, že i přes velikost Německa mají nějakých těch tradičních významných receptů míň než my v ČR, a když se jim člověk podívá na zub, jedná se o jídla chudých lidí. Například v tom Sársku je to slavný Dibbelappes, tedy speciálně pečené brambory se slaninou, no, naše bramboráky oproti tomu obstojí. Nebo třeba Labskaus v Hamburku, což je slaneček s bramborem, červenou řepou a kyselým okurkem jako třešničkou na dortu. Jo, a když hostil Hruška, tedy pardon, kancléř Kohl, Margareth Tchatcherovou, nechal servírovat Pfälzer Saumagen (falcký sviní žaludek), což není nic jiného než tlačenka natlačená do žaludku. O dobrém jídle ví kulový, proto je Italové - a nejen ti - ve svých restauracích podvádí.

5 0
možnosti
Foto

Dobré ráno, musím běžet prodávat čokolády, ale večer si tenhle komentář moc ráda přečtu

1 0
možnosti

Takže abychom si to shrnuli, o Německu víte naprosto kulový, a o samotném Kolíně totéž. To se ve vašem případě dá chápat. Nechápu ovšem, proč se tady vlastní omezeností tak velkolepě chlubíte?

2 3
možnosti

Ale ale. Až tolik vám šlápla na kuří oko, protože narušila povinné chtění žít v Rajchu?

6 3
možnosti

Ani já bych v Německu žít nechtěl. Být příslušníkem národa s takovou minulostí a takovou současností, která žene Evropu do zkázy, v zemi, kde za používání navigace WAZE platíte pokutu 100eur.....děkuji nechci.

8 4
možnosti

J93i90r88i 63V66r78a31b58e60c

22. 5. 2023 17:32

Ty inteligentne, policejní radarový varování je ve všech civilizovaných zemích zakázáno. Jan Žižka byl taky zločinec a dokonce na bankovkách komunistickeho Česka. Čo bolo to bolo. Novou generaci tam netahej.

1 4
možnosti

J67i96r40i 60V87r51a85b41e20c

22. 5. 2023 13:50

Myslím, že na takové návštěvníky jako je madam Karla mohou rádi v Německu velmi rádi zapomenout.

2 3
možnosti

Když se řekne Německo nebo Rakousko, naskočí mi husí kůže....přitom paradoxně v těchto zemích mi vždycky lidé nejvíc vyšli vstříc(viz článek) Takto je to ve většině německých měst - katedrála - pokud se dochovala a všude kolem paneláky(pozůstatek z války - kobercové bombardování šikovných "boys") Do Itálie se samozřejmě těšíme - zač. července Friulli a zač. října Abruzzo:))

https://enders.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=563688

2 2
možnosti

Německá města byla po válce srovnaná se zemí. Proto tam najdete katedrálu a kolem skleněné obchodní domy ze sedmdesátých let, všude všechno vydlážděné a když ty ulice stavěli, mysleli rovnou na všechno, takže je tam chodník, pak cyklopruh, pak tenký proužek trávy, tramvaj, silnice, tramvaj, tenký proužek trávy, cyklopruh, chodník. A pruhy pro cyklisty se všelijak proplétají a na křižovatkách doslova malují krajky. Všechna města vypadají stejně.

4 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 35,43
  • Průměrná čtenost 3736x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!