Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J64a51n 15K82o97z20á21k

21. 3. 2021 21:13

Velice jste mě potěšila. Oba pány Krbce jsem znal osobně. Výborní řemeslníci i kluci. Pracoval jsem s nimi na Barrandově, než odešli do důchodu. Rád si na ně vzpomenu.

1 0
možnosti
Foto

Ne ne :-) Tak to jste znal i mého tátu Karla Šimonovského?

0 0
možnosti
JV

J63a62n 50V14l62k

21. 3. 2021 19:35

Vzpomínky na socialismus ? A co třeba předválečná doba - vesnice byla prakticky samostatná, kde byla pila, mlýn, lihovar, zemědělci, pekaři, řezníci, kováři, truhláři, ševci, ale i fungující škola, fara, pošta, doktor. Nemluvím o stavebních řemeslech jako tesaři, zedníci i dost nádeníků a čeledínů. Otázkou je jak dnes to má být nastaveno ? Dělba práce musí existovat stejně jako dříve, ale na vyšší technické úrovni. K tomu je podmínkou vzdělání, abychom techniku měli. Těžká manuální práce postupně mizí a na tu jednodušší pravděpodobně Evropa vítá migranty. Navíc se přešlo na zboží spotřebního charakteru, ne jako dříve, kdy se ještě opravovalo.

2 0
možnosti
Foto

To máte pravdu, teď se vše vyhazuje a kupuje nové a planeta přestává dýchat :-/

1 0
možnosti
JV

J73i52r27i 31V14r53a20b53e35c

21. 3. 2021 19:22

No jo, ty doby jsou fuc, kdy prodavaci byli nejlepe placena kasta. -

0 0
možnosti
Foto

Tak možná zelináři a řezníci, my v elektru brali 1500 ;-D

0 0
možnosti
PB

P92e70t61r 67B97u83r90i74a14n

21. 3. 2021 16:57

Ono všechno se vším souvisí.

Za socialismu museli být chlapi šikovní, protože jinak by rodina zašla na úbytě. Prakticky neexistoval oficiální trh se řemeslníky, protože zavolat na bytové, či jiné řemeslné družstvo a objednat si na víkend elektrikáře, zalkli by se tam smíchem. Svou šikovnost si chlapi pak vypilovávali v práci, kde frčely domácí fušky jako na běžícím páse a materiál, který z nich zbyl, se ještě pak ukradl k tomu.

Ale i ženy byly velmi šikovné. Uměly péct, zavařovat, dělat domácí majonézy a uvařit z toho co sehnaly, a ne to, co by samy chtěly.

To už tak bývá, že všechno má svý. Dnes zase zvednete telefon a řemeslníka domluvíte pronto i s daným termínem.

Telefonát za socialismu:

"Tady mototechna, tak pane Karpíšku, přijali jsme vaši žádost o koupi vozu Škoda 120 jedno jaké barvy a s potěšením vám sdělujeme, že byla zařazena do pořadníku a dodávka vašeho vozu byla stanovena na 21.září roku 1992."

"Ježišmarijá, je to ne!"

"Copak se vám nezdá, vždyť čekací doba osm a půl roku je u tak technicky náročného produktu naprosto normální, ne?"

"To jo, to jo, jenže já mám na ten den slíbeného od OPBH instalatéra!"

17 1
možnosti
LH

Petr Burian

Píšete nesmysly.Ano, na auto se šedesátých letech čekalo 4 roky, v dalších letech už méně.

Jste asi z těch pisatelů, kteří píší...AUTA ZA SOCIALISMU BYLA JEN PRO VYVOLENÉ (článek na netu).Otec (pracující dělník na tři směny) kupoval Š1000 MB v r.1966 a čekal na ni 4 roky(to nepopírám, že se čekalo déle), další auto Š120 kupoval v r.1985 a to čekal rok a něco.Já kupoval auto v r.1986 (také Š120) a čekal jsem rok a a 2 měsíce.

A řemeslníci za socislismu?Bydlím na vesnici a v hospodě jsem měl řemeslníka sehnaného hned, akorát byl problém sehnat si ten který náhradní díl (když to neměl ten řemeslník).

2 0
možnosti
Foto

Karličko, souhlas, a mám poznámku na okraj. Tvoji rodiče byli opačnými póly. Maminka energická, většinou bylo podle ní, se smyslem pro pořádek. Tatínek doma méně energický, většinou se rád v zájmu fungování rodiny podřídil, se smyslem ale občas vypadnout z řádu. Protipóly se přitahují a oni se měli rádi. Možná nemám pravdu, možná ano ??

1 0
možnosti
Foto

Přesně tak Jarmilko, máma byla celá já a táta celej můj přítel Michael ;-DR^;-)

1 0
možnosti
Foto

Nic jiného totiž nezbývalo;-D. A to, že to od nás uměl Miloš a Jarda odnaproti a u tety každý se vším běžel za Vénou Tichotou, není růžový součet mužů všech, z nichž byli mnozí leví jako ta šavle:)) Koneckonců jestli bylo zapotřebí se s něčím po revoluci popasovat, byl to socialistický pozůstatek řemeslníka jako průměrného, leč v lomení sepjatých rukou schopného přijít a zachránit..no, a to systémem melouch a hezkypěkně zaplať. Několik let trvalo než socialistické návyky firmy definitivně spláchly do záchodů, přestaly používat nakradené a všelijak vyšetřené zboží z dob socialismu a začaly si budovat kredit šikovných rukou, kdy pivo a paninko nemají místo...Já bych tu nějak nevzpomínala jako jistý pán, co tu o socialismu vyprávěl a vyprávěl a dojímal a ke všemu dodával... no a co? Koukněte dneska:)) Každý rodič má navíc sen. A v něm fakt neni intalatér...Musejí tu dost ta lákadla na obor provádět samy firmy. Nevím.:-)

4 2
možnosti
Foto

Tak já nejsem rodič, tak nevím ;-) Jen vím, že švagr je instalatér, neví kam dřív skočit, dělá co ho baví (on neposedí ani o víkendu na chatě, taky tam furt něco zdokonaluje) a má za to dnes už dobré peníze, né jako za socíku, že se makalo a plat horší než úředníci.

1 0
možnosti
Foto

Milá a vážená KŠS, dobře JIM to R^psalo, i o těch oprav aut. S opravou dnešních mají často problém i automechanici. Dřív stačila šikovnost a logika. Ta auta té dnešní mladé generaci lze omluvit, ale to, že už si nechtějí špinit ručičky ne. Blogerko a správná HOLČINO, přeju JIM spokojený a dlouhý život!!:-) Majitel výučního listu z OUSPZ...

5 0
možnosti
Foto

8-oJá mnohokráte děkuji za krásný komentář a za správnou holčinuV - to mě hodně, ale fakt hodně potěšilo pane bloger :-)

0 0
možnosti
Foto

R60o84m31a36n 64K19o30z19e86l

21. 3. 2021 16:07

A proč střední školy berou i žáky s horším prospěchem, co je k tomu vede? Na konci 90.let platilo, že kdo měl čtverky nebo moc trojek, tak se na střední školu ani nehlásil, šel do učení - věděl, že by se na střední jen trápil, pokud by se tam vůbec dostal.

5 0
možnosti
JR

J90a55n 67R91á82ž

21. 3. 2021 16:35

Je to systémem placení za počet žáků. Porto se snaží každá škola mít co nejvíce žáků, bez ohledu na jejich studijní předpoklady. A aby byla dobře hodnocena, nemůže si dovolit vyhodit z procesu ani toho žáka, který má IQ houpacího koně.

A když znáte jaké byly nároky na znalosti zaručující úspěch při maturitě absolventa jedenáctiletky za socíku, o průmyslových školách ani nemluvě, a srovnáte to s nápady pana Babiše na tak, zv. "formální maturitu", nebo stesky Pirátů, že znalost Newtonových zákonů diskriminuje při vzdělání ty, kdo nemají k fyzice buňky, zároveň s požadavky na zrušení češtiny jako povinného maturitního předmětu, neb to prý 20% žáků nezvládá, je to jasné.

Mimochodem: Sledujete-li inzeráty různých "universit" že k přijetí na jejich školu není třeba dělat přijímací zkoušky, že stačí maturitní vysvědčení? Já je sleduji a je mi z toho špatně!

V žádném případě nechci chválit nic, co bylo za socíku. Jen mne štve, že díky naprosto špatné vzdělávací politice vlády, u nás roste počet v životě neuplatnitelných tupců s maturitou a různými tituly, a na druhé straně nebude za chvíli nikdo, kdo by uměl spravit záchod...

2 0
možnosti
PK

Ke kapitole strava, ,,Budoucí lékař nebude léčit lidské tělo pomocí léků, ale spíše bude léčit a předcházet nemocem pomocí stravy" pravil TAE a já s nim vřele souhlasím a tak příští život započnu jako vegetarián...teda až ten příští:-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,96
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!