Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HA

Už jsem taky netrpělivě vyhlížela, kdy si od Vás zase něco pěkného přečtu.

Trávila jsem dětství v lesích a na loukách kolem Aše. To jsme se ještě ládovali šťovíky, jak lučními tak lesními, ty byly jemnější a vypadaly jako čtyřlístky. A kuličky jsme práskali ostošest. Naštěstí tam moc nefungovala československá televize, spíš německá. Tak jsme jako děti o nějakém socialismu ani nevěděli, kromě cedulí "hraniční pásmo, vstup jen na povolení", které obklopovaly město ze všech stran. Bylo tam plno napůl zbouraných domů a to jsme měli bytečky, že by nám mohl každý závidět. :-)

1 0
možnosti
Foto

Vy jste zlatá :-) Šťovík jsem taky jedla, zvláštní, jak si člověk hned vybaví tu chuť ;-) A jak bytečky? Jako bunkry?

0 0
možnosti
MT

Taky jsme jako malí práskali...:-)

Dneska už ne, dneska už vím, že přemrzlé kuličky jsou zimní potravou ptáků, tak jim to tam nechávám, aby neměli v zimě hlad.

1 0
možnosti
Foto

Já tady zas nechávám granátová jablíčka - rozpuknou se a to je pak večeře pro ptáčky :-) Máte pravdu, jsme dospěláci a zmoudřeli jsme, taky to dnes vidím jinak, ale i tak bych si jich pár práskla ;-)

0 0
možnosti
MS

Šlapat na ty kuličky, to byla špatná metoda. Daleko větší efekt to mělo, když se kuličkou třísklo o zem, až se rozpleskla. Ale to chtělo pochopitelně mít v rukou švih, který holkám vždycky tak nějak chyběl. Na házení čehokoliv kamkoliv byly většinou levé jako šavle. :-)

1 0
možnosti
Foto

;-D s tím souhlasím ;-D Při hodu granátem jsem málem zabila naší tělocvikářku ;-D

2 0
možnosti
Foto

Práskám stáleR^;-D

A učím to i vnoučata:-)

1 0
možnosti
DS

Jé, to jsem si ohřála dušičku a zavzpomínala. A jak se těším, až začne práskat nejmladší syn (1rok). To bude prima. Tuhle jsem řešila, co nasadit do živého plotu zahrady a zjistila, že v podstatě všechno, co už tam máme, je pro malé dítě jedovaté. Samozřejmě jsme to tam nechali a doufáme, že až se začne rozhlížet, vše mu včas vysvětlíme.

Takže můžu zodpovědně říci, že jsme tu naši svobodu využili dobře jako děti (nejen, že jsme přežili, ale i jsme si to užili) a jako rodiče musíme zvolit ten správný poměr mezi dohledem a důvěrou, že si budou naše zákazy a vysvětlování pamatovat.

2 0
možnosti
Foto

Dášo krásně napsáno, až mě zamrazilo. Ale v dnešní době je to těžké -  já mít dítě, tak ho mm asi na vodítku ;-D Ne kvůli bobulím, ale kvůli světu kolem. Máte štěstí, že máte zahradu, i když jedovatou ;-) Jsem ráda, že jsem Vám zahřála dušičku, na podzim je to třeba. I když ta láska jednoroční vám ji asi zahřívá denně V:-)

0 0
možnosti
AT

Velmi pěkně napsané a tak nějak jsem se na chvilku přenesla do mého dětství - popisujete to tak, jak to prožívaly skoro všechny děti. Každá generace říká, že "za našich mladých let to bylo lepší" a bohužel s tím souhlasím - naše dětství bylo jedinečné - volnost, přátelství, dětská fantazie - to všechno bylo bez hranic, zatímco dnes je jen málo dětí, pro které je zarach že nemohou jít ven, doopravdy trestem ..Já chci být zase malááááá  :-)

1 0
možnosti
Foto

Děkuju :-) Moc jste mě potěšila - po měsíci jsem zase něco napsala a nevěděla, jestli jsem to psaní nezapomněla. A s tím zarachem jste mě pobavila - hlídám pětiletého kluka a pro něj je trest jedině, když mu seberete tablet nebo nintendo (nebo jak se to jmenuje).

0 0
možnosti
MJ

Krásně se mi četlo a ještě jsem si zavzpomínala... také jsme kradli jablka a ořechy, a pak jsem byla v první třídě u zpovědi a musela jsem to říct. Dostala jsem Otčenáš a Zdrávas a bylo to. Ale ta volnost, Karlo, to bylo něco!R^:-)

2 0
možnosti
Foto

Magdo fakt u zpovědi ;-D To je úžasný R^ To je jak z filmu :-)

0 0
možnosti
ZB

Karma.Velmi příjemné čtení mezi zdejším hnojem....

3 0
možnosti
GF

G16e60o71r35g33e 77F26o39x

7. 10. 2015 8:19

jj, je to takové duchovní pohlazení.

1 0
možnosti
Foto

Ač jsem jako dítě dělal s těmi kuličkami to samé, tak až teď jsem se dozvěděl jak se to vlastně jmenuje. Dodnes si občas šlápnu.:-)

2 0
možnosti
Foto

Já jsem na tom úplně stejně... A taky si občas šlápnu a mám dětskou radost z toho, jak krásně to pukne.:-)

2 0
možnosti
Foto

Phew!!! Já už se bál, že jsi utekla do Afriky. R^

Ty bílý kuličky jsou mimochodem jedovatý. Když jsme byli malí, tak jsme se ségrou vařili nad ohněm ve staré plechovce jedovaté lektvary (z toho co jsme našli v lese, na poli nebo na chalupě a kdykoliv jsme měli důvodné podezření, že by to mohlo být aspoň trochu jedovaté) a ty bílé kuličky byly vždycky naše hlavní ingredience. To se myši v okolí třásly  :-)

4 0
možnosti
Foto

;-D neutekla, začala jsem makat kamaráde ;-D A já jsem jak chlap, nezvládám dvě věci najednou :-P;-D Koukám, malej alchymista ;-DR^ Jak je Honziku ? :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,96
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!