Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malé podnikatele likvidujou, ale v supermarketech je to jak o pouti!

Já jsem od určitého věku nekonfliktní a mírumilovný člověk, ale tahle situace mě vytáčí tak, že kromě covidu dostanu i žaludeční vředy! 

Tuhle nemoc ,,roku 2020" jsme prodělali nebo proděláme skoro všichni, to je celkem jasné a někteří o tom ani nebudou nevět, ale kolik nemocí se ke covidu ještě přidruží? 

Kam se podíváš, tam je covid a v Lidlu je jarmark!!!

To je neuvěřitelné kolik lidí je v dnešní době v supermarketu na procházce. Celé rodinky se courají mezi regály, smějící se děti pobíhají kolem košů s oblečením a maminky si vybírají svetříky, botičky a jiné dárky pro své ratolesti. Taťkové postávají u regálu s alkoholem, aby doma ten home office vydrželi a důchodci se tlačí ve čtyři odpoledne u banánů, jelikož jsou za deset kaček. Nic proti nákupu levných věcí, taky jsem si dvě kila vzala, vždyť každý chce ušetřit, obzvlášť v téhle době, ale u té krabice si vybíralo asi pět lidí ten nejhezčí banán a hlavy měli na dva centimetry od sebe. Počkala jsem tedy, až se hlouček rozuteče k mandarinkám a sáhla rychle pro trs, protože za mnou už se na banány shlukovali další. Kličkovala jsem mezi uličkami jako bych hrála s někým na schovku. Přece jen mám z téhle prazvláštní nemoci respekt, takže se snažím dodržovat dvoumetrovou vzdálenost. To šlo ale jak v Lidlu, tak v Kauflandu dost těžko.

Ne, neobcházím supermarkety z dlouhé chvíle, chodím tam jako obchodní zástupce pracovně a nestačím se divit.

,,Pane řediteli, můžete mi prosím schválit další objednávku?" Zastavila jsem šéfa jednoho Kauflandu a ukázala mu poloprázdné regály s naším zbožím. Lidé mají v téhle době potřebu doplňovat energii a léčit pošramocené nervy dobrou čokoládou. 

Odložila jsem si banány, mandarinky a salát do spodního regálu s naším zbožím a sepisovala objednávku.

,,Pojďte se podívat do skladu paní ,,Procházková" a rovnou to objednáme. To ovoce si klidně nechte na tu chvilku v regále, to vám nikdo nevezme." Pobídl mě pan ředitel. 

Když jsme se po pěti minutách vrátili ze skladu, v regále mi zůstal jen salát.

,,Musím zavolat skladníka, ať doveze další paletu banánů a mandarinek, asi to v úseku ovoce-zeleniny zase došlo," smál se ředitel. Objednal i všechny naše čokoládové speciality. Prý mají teď ,,žně" na všechno. Na levné, na drahé, prostě předvánoční nákupy v plném proudu. 

A malí podnikatelé chcípnou hlady!

Ano, supermarkety praskají ve švech, na jejich parkovištích jen těžko hledáte místo k zaparkování, okolo stojanů s vánočním zbožím je čím dál víc lidí a živnostníci, kteří mají malé krámky musí mít zavřeno?!? Vždyť do malých obchodů chodí lidé jednotlivě, s pěkně nasazenou rouškou a venku dodržují rozestupy. Přesně si to pamatuju z jara. V supermarketu jsou nacpaní u košů s oblečením, roušku na půl huby,  protože tam je nikdo nekontroluje. Marně v tom hledám logiku. Když už tedy chceme snížit počty nakažených a likvidujeme drobné živnostníky, proč tedy nedáme do supermarketů počítadla, aby tam mohl jen určitý počet lidí. Nebo tu ochranku, co stříká na ruce u vchodu dezinfekci postavíme ke vstupu, dva vyjdou ven, dva dovnitř. Přesně takhle to fungovalo na jaře v Itálii a šlo to dobře. A proč můžou mít supermarkety vyložené oblečení, boty, drobný nábytek a jiné, u čehož lidé stojí nejdelší dobu ve skupinkách, když malé obchůdky musí mít zavřeno?

Tohle mě vytáčí tak, že mám zase po dvaceti letech žaludeční neurózu. Je mi tak strašně líto těch malých podnikatelů, kteří se dřou léta, ve dne v noci, aby mohli dělat práci která je baví a naplňuje, což je v životě strašně důležité a pak ... zavřou na jaře, zavřou na podzim, zavřou na furt!

Někteří už jsou psychicky opravdu na dně, protože s těmi zákazy ze dne na den a s jejich prodlužováním do neurčita nevidí to ,,světlo na konci tunelu." Přibývá lidí, kteří mají kvůli covidu zdravotní problémy, ať už s psychikou, dermatologické problémy nebo žaludeční jako já. Člověk se bojí jak o své zdraví a o zdraví svých blízkých, tak o práci. A ten strach i psychická vyčerpanost se musí někde projevit. Mnohokrát jsem četla, že spousta těch zákeřných nemocí je spojených se stresem. Kdoví, jak budou nacpané nemocnice, až skončí tohle covidové šílenství.  

Já mám zatím ze stresu bolesti břicha, asi od žaludku. Je to prý dědičné. Mamka i táta měli žaludeční vředy. Kolem mých třiceti let mě ve stresových situacích bolelo břicho po každém jídle. Pak jsem odjela do Itálie. Středomořská kuchyně i mentalita tamních lidí dělá opravdové zázraky. Zmizela bolest břicha, i když jsem občas v nějakém stresu byla, dokonce zmizelo i akné, provázející mě od puberty. Zázrak jménem Itálie mi pomohl nejen od poďobaného obličeje a rozhašeného žaludku, ale ukázal mi i klidný a pohodový styl života, kterým žiju už čtyři roky i tady v Čechách. 

Tenhle rok se mi ale obojí vrátilo a to nejsem podnikatel, kterému zavřeli už podruhé živnost! Jak je asi těm, kteří musí živit rodinu, platit hypotéky, nájmy, složenky a mají už podruhé v tomto roce zavřenou svoji prodejnu, restauraci, kadeřnictví atd. Kolik stresu, zloby a zoufalství se v jejich těle pere. Myslíte si, že tohle nebude mít žádné následky? 

A jak dlouho to bude trvat, než budou moci zase otevřít? To je před Vánoci, na které se spoléhá s nejlepším výdělkem v roce a tím pádem možná i malou kompenzací za ušlé zisky na jaře, nechají zavřené? Tak jasně, politici mají peněz dost, ale asi nejen oni! Někteří lidé se totiž vůbec nesnaží o to, aby počet nakažených začal klesat a tím se znovu otevřelo vše zavřené. Nebojí se covidu jako na jaře a nejspíš je jim jedno, jestli se opatření rozvolní nebo ne, asi žádný krámek či restauraci nevlastní. Je to vidět jak ve městech, kde se roušky na ulicích moc nenosí, tak na výletních místech, která jsou přeplněná návštěvníky. Parkoviště plná aut, stezky plné lidí. Tak to vypadalo o víkendu okolo Blaníku. Proč raději nejdou na procházku kolem rybníka nebo do lesa, kde nemusí mít roušku, protože nikoho nepotkají? Stejně je rozhledna na Blaníku zavřená. Kdyby šli raději pod Blaník, mohli si odnést hřiby jak z pohádky o Mrazíkovi.

Moc si přeju, aby počty nakažených začaly klesat, aby lidé přestali umírat a život se vrátil do normálních kolejí. Nebezpečí se netýká jen seniorů a obézních lidí. A neznamená, že když je někdo obézní, měl špatný styl života - jak se píše v mnoha diskuzích. Lidé si neuvědomují, že kolikrát už ta obezita je pro člověka neštěstí, jako i zákeřná nemoc, kterou prošlo a prochází mnoho lidí. A co kardiaci? Mám kamaráda, který je mladý, ale od jara sedí doma, protože měl několik operací srdce, k tomu ještě nějaké oslabení imunity a opravdu ve svých pětatřiceti letech nechce umřít! Oni jsou riziková skupina - ti co jsou šťastni, že už nejméně jednou ve svém životě utekli ,,hrobníkovi z lopaty" a víte, jak jim teď musí být?

Pokusme se myslet taky na jiné, stejně tak, jako jsme na ně mysleli na jaře, když celý národ držel pospolu. 

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | středa 28.10.2020 20:59 | karma článku: 38,69 | přečteno: 2487x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Pohlaď svoje tělo

Taky se sami občas hladíte? Ne? Tak to zkuste a podívejte se na své tělo alespoň někdy jako na zázrak.

21.4.2024 v 11:11 | Karma: 33,32 | Přečteno: 2453x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,34 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma: 34,05 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4278x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma: 41,19 | Přečteno: 8923x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,90
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!