Mrzí mě to velice, že zavíraj nám hranice

13. 04. 2016 6:07:03
Nedávno mi přišel e-mail od jedné čtenářky. Prý se chystá v květnu autem do Itálie a neví, zda je to bezpečné - kvůli imigrantům. V tu chvilku jsem se pousmála a řekla si, že ta česká panika je opravdu veliká.

Živě si vzpomínám, jak česká média psala o useknuté ruce v italském vlaku, prý imigranti! Velké haló, které se pak ukázalo absolutně mimo mísu. Jako většina těchto ,,velkých" informací. Nebo jak jedna česká holka, žijící v Itálii, popisovala po telefonu do hlavních večerních zpráv (na ČT 1 myslím), aktuální situaci v Itálii. Prý se lidi bojí chodit večer ven, znásilňují tu ženy a mlátí muže. Přitom ta holka je na mateřské a mezi přebalováním tří dětí, prasátkem Pepínou a Mášou, nestíhá nic jiného. Sama se nám pak přiznala, že na sledování zpráv o imigraci nemá čas a ven moc nechodí. A takové neověřené zprávy, lépe řečeno absolutní výmysly, pustí česká televize do éteru? To je horší jak pražská pavlač!

Z počátku jsem četla české i italské články o imigraci, koukala na televizi a sledovala internet. Teď už sleduji jen italské televizní noviny a dokumentární pořady o imigraci, natáčené v Itálii (moře, imigrační centra, děti v kanálech). Ano, děti v kanálech, to je ještě to nejmenší. Tisíce dětí zmizelo. Pokud zmizely útěkem nebo byly uneseny k nelegální adopci, je to smutné, ale není ta nejhorší věc, která se těm chudákům mohla stát. Už v létě mi jeden známý, který pracuje u námořní policie, vyprávěl jak se ztratilo přes pět tisíc dětí. Chtěla jsem o tom napsat - nesměla jsem. Prý je to tajné. No už asi není, když o tom byl dokumentární pořad a mluvili o tom i ve večerních zprávách. V centrech pro imigranty, na jihu Itálie, poučují tamní pracovníci rodiče, aby nepouštěli své děcko z dohledu. Dokonce jsou cedule s nápisy - hlídejte si své děti.

Mafie? Překupníci? Kdo ví. Ale do země se ty nevinné děti asi nepropadly.

Lidi jsou ...... no, nechci být sprostá a urážet nevinná zvířata, ale zvedá se mi žaludek z toho, že někdo dokáže vydělávat na cizím neštěstí. I když, v tom dnešním světě - už se nedivím ničemu!

Ale zpět k úvodu článku. Jak to tedy vypadá dnes v Itálii? Na pozoru by se měly mít hlavně ženy. V Itálii zemře každé dva dny jedna žena. Ale pozor - příčinou není imigrace, aby z toho zas někdo neudělal velkou ,,imigrační zprávu." Příčinou je domácí násilí!

Imigrace se v Itálii zatím bát nemusíte! Nevidím tu jedinou změnu, spojenou s tímto problémem.

Po naší ulici se občas projde nějaká muslimka, černošský pár a před obchodem stojí kluk, který žebrá, ale neprudí. Stojí, usmívá se, pozdraví.

Od Vánoc jsem projela Itálii ze středu na sever i na jih. Nikde jsem nenarazila na problém spojený s imigrací. Na parkovištích u benzínek klid, na silnicích a dálnicích také, o jihu a plážích nemluvě. Jasně, neviděla jsem celou Itálii, ale na Facebooku mám stovky známých, žijících po celé Itálii. Jsem si jistá, že kdyby byl někde jakýkoliv problém, už by to viselo na zdi.

Problém je teď jinde - Rakousko zavírá hranice u města Brennero i okolo. A to je jen začátek. No jo, Evropská unie, to je paráda! Pro Německo a Rakousko ovšem jen tehdy, když se jim to hodí!

Itálie po vstupu do Evropské unie brečela. Hlavně po změně měny. Měli se tu jak prasátka v žitě a teď - s eurem, mají skoro holé řitě. Vždycky když se mě ptají, jestli je v ČR euro, odpovím: ,,Copak jsme blázni? Podívej, jak jste s eurem dopadli vy a jak Slováci? My se držíme naší koruny zuby nehty."

Většina Italů by se k lirám vrátila hned, možná se domnívají, že by zas kafe stálo tisíc lir (18Kč) a ne jedno euro. No jo, byl to šok, dát za kafe 30 Kč a ne 18 Kč. A tak to bylo se vším. Italové vzpomínají na starou dobrou Itálii s nostalgií. Kdo by nevzpomínal, když měli kapsy plné peněz a mohli jezdit po světě, jak se jim zachtělo. Často slýchávám, jaké to bylo v Československu skvělé. Křišťál za hubičku, o restauracích nemluvě. Nejlepší hotely, krásné holky a magická Praha. Tak tenhle svět už dávno není ani pro ně, ani pro nás.

Bojíme se imigrace - my Češi (já jsem totiž doma tam i tady), ale že je Praha plná Rusů a ruských stánků, že Rumuni žebraj na ulicích a prodejci z ex Jugoslávie prodávají šmejdy a říkají tomu Made in Czech Republic, to nám nevadí? Mně je vždycky z obchůdků v centru Prahy a hlavně z Václavského náměstí smutno.

Italové se nebojí, nepanikaří, i když jim na jejich pobřeží připlouvá každý den loď plná imigrantů. Být to v ČR, tak už spousta lidí hraje ,,naživo" K 7 - potopeno. Italové hrají lodě jen na kostičkovaném papíře. Nemají v sobě tolik strachu a nenávisti. Možná díky náboženství, možná díky každodennímu slunci, které jim vykouzlí úsměv a zahřeje srdce. Nebo díky tomu, že většině z nich, někdo z jejich předků emigroval. A nejčastěji lodí do USA. Ve světě je prý osmdesát milionů Italů.

Já jsem napůl Češka a napůl Italka. Půlka mne se bojí co bude, ale ta italská půlka je optimista a věří, že to bude dobrý. A v Itálii to zatím dobrý je, tak se nebojte a kliďně přijeďte!

PS: A kdyby jel někdo do střední či jižní Itálie a potřeboval radu, klidně pište (Fb, e-mail). Jen se mě prosím neptejte na ubytování, protože já znám u moře jedinej hotel, kterej se jmenuje Maria neboli u úžasné tchyně ;)

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | středa 13.4.2016 6:07 | karma článku: 30.93 | přečteno: 2921x

Další články blogera

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma článku: 37.13 | Přečteno: 3036 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma článku: 33.63 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma článku: 35.82 | Přečteno: 4182 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma článku: 41.17 | Přečteno: 8831 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 495 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
VIP
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3464

Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!

 

Zrzavé dětství v socialismu

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...