Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LG

L95u78m87í55r 34G65a33z21d20a

29. 1. 2021 22:04

"Vůbec nevím, jak to všechno stíhala" - neseděla u tvítru, fejsbůku ani votsapu :)

2 0
možnosti
JL

J8 si nevybavuju, že by tehdy ženské byly nějak mimořádně elegantní. Myslím, že se to moc nelišilo, ale nemám tak detailní paměť jako madam. Vybavuju si ale, že moje máma pořád pletla nějaké svetry, ale i jiné věci - rukavice a tak. Ušetřilo se a byl to dar lásky a péče. To dneska oc nefrčí, všiml jsem si, ženy hodlají hlavně milovat samy sebe a když se to chlapovi nelíbí, ať táhne. Tak to vidím já, bejby.

1 0
možnosti
Foto

Krásné vzpomínky. My jsme byli chudí, ale je fakt, že u nás doma se tepláky nenosili. R^V

1 0
možnosti
JH

J94a10n 63H83u36r38k69a

27. 1. 2021 3:05

;-€ pravda pravdoucí...zalévá nás tepláková mafie ze všech stran ...hnus velebnosti zřejmě UK vzorný oddíl dotovaný Vietnamgatěvšehochutěadruhe...

1 0
možnosti
JJ

Já mám zato, že v každé době byly ženy upravené, elegantní, "šmrncovní" , zkrátka ty co "udávaly směr" a.... ty ostatní. Já jsem jako dvacetiletá holka zažila, jak se v 70-tých letech většinou velmi elegantně oblékaly 40 a 50 -ti leté dámy na úřadě, kam jsem po maturitě nastoupila. Ale pozor, těch modelů bylo jen pár : 1 kostým, 2 sukně, 3 halenky...., jistě, která dáma si šila, byla na tom lépe, jinak se nosilo vše dokola. Důležité byly dokonalé punčochy, to byla velká položka v rozpočtu. My mladé holky jsme se snažily oblékat podobně, džíny a tenisky jsme si nechávaly na volný čas.

Když jsem pak v osmdesátých letech začala pracovat v méně formálním prostředí (televizní a rozhlasové vysílače) staly džíny a svetry také mým normálním pracovním oděvem, ale nejenom. Šaty a sukně jsem nosila vždy ráda a boty....., na těch jsem ujížděla a ujíždím stále.

Co se týká domácího oblečení, ano, já jsem skutečně vždy v těch letech chodila doma dobře oblečená, což dělám dodnes. Chodí tak i má dcera, takže to se nezměnilo, možná je to výchovou;-).

Co se týká té trvalé--- Ona byla trvalá a "trvalá". Prostě se to v osmdesátkách nosilo, ale muselo se to umět ošetřovat, jinak to bylo peklo.

Co se týká cen džínsů - ano byly drahé a kupovaly se v Tuzexu, přesto je všichni měli, kdo je chtěli. Ale pak to byl opečovávaný poklad.

Tak si tu dobu pamatuji já. Ale každý může mít jinou zkušenost, záleží kde a jak žil.

Dnes se mi móda líbí, právě jak je neformální. Vždyť je skvělé vzít si k elegantnímu kabátu dobré značkové tenisky na cestu a v podniku nebo divadle vklouznou do lodiček. Vždyť je skvělé, že se 40-letá žena může oblékat jako 20-tiletá. Hlavně je skvělé. že se dá vše koupit, ovšem jisté úsilí to také stojí. Ale to je přece krásná starost, vypadat skvěle, nebo ne?

1 0
možnosti
Foto

Děkuju za krásný komentář, napsala jste to přesně a úplně jsem Vás viděla, mám velkou představivostR^

0 0
možnosti
MK

Dederonové košile pro chlapy, tesilky, dederonové šatové zástěry pro ženský, krimplenové šaty...jó, to byla elegance;-D

6 1
možnosti
Foto

Tak tohle u nás nebylo, mamka všechno šila, jak už jsem psala, holky od nás z Hlubočep chodily 2x týdně na šití, pokecaly, šily podle Burdy a látky se kupovaly v Kotvě, tam měli pěkné . Jo a táta nosil džíny z Tuzexu ;-)

0 0
možnosti
DJ

Tenkrát nebyl velký výběr v obchodech, ale existovaly švadleny, které ušily za pár korun. Jako mladá jsem se oblékala lépe než teď, v obchodech je špatný výběr a nechat si ušít je moc drahé.

4 0
možnosti
Foto

Přesně, moje maminka měla krásné a kvalitní oblečení, vybírala si látky v Kotvě, dodnes pamatuju ty fronty a chudáky prodavačky, jak se s tím dřely, když měřily tím dřevěným metrem a stříhaly těma obr nůžkama.

0 0
možnosti
JR

Za socialismu všechny ženy chodily doma nalíčené a v sametových pantoflíčcích s labutěnkou... zjevně jste musela vyrůstat v dosti prominentní rodině.

A rozhodně jste nevyrůstala v baráku se zahradou.

Džíny se nenosily, protože na ně jen málokdo měl a byly drahé. Stejně jako značkové "západní" teplákovky.

Zato měly všechny ženy příšernou "trvču", tedy trvalou, které se u nás dělaly všeho všudy tři nebo čtyři druhy.

4 7
možnosti
Foto

Vyrůstala jsem Raudnitzově domě, měli jsme dvůr, park i malou zahrádku. Sametové pantofle měl kde kdo. A trvča, ano dnes je příšerná, ale tenkrát to byla móda a pokud se upravovala, vypadala dobře na tu dobu. Také mám raději účesy 60 let. A džíny? Táta je měl co pamatuju, asi z Tuzexu, ale jedny a nosil je furt. Byl to fešák, ale žádná prominence, truhlář ve FS Barrandov.

0 0
možnosti
Foto

:-)R^

Pěkné, Kájo.

Z pratetina baráku v Řevnicích, kde kdysi bydlela a já jezdila na prázdniny, je zas pivovar. A také mě před dvěma lety pan sládek provedl novými prostory. Tam, kde jsem spala, se teď vaří pivo.;-D

Co si vzpomínám, tak babička nosila hlavně zástěru a máma domácí kalhoty a trika.

1 0
možnosti
Foto

Pivovar Řevnice??? :-) Nádherná rekonstrukce, a vzpomínky Vám závidím a přeji! R^R^. Svět je malý...

2 0
možnosti
  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,75
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!