Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jedna z teorií vývojových biologů je, že rozvoj mozku u předchůdců hominidůl (vývojovém stupni mezi opicemi a hominidy) byl umožněn díky zvýšení příjmu živočišného proteinu v potravě. Pro naše praprapředky byl živočišný protein (většinou maso savců) ze začátku jenom občasným zpestřením jídelníčku, jak je to i dnes u šimpanzů. Na druhé strraně, podle fysiologů, lidský trávící trakt, se i přes dva miliony let nestačil zcela přizpůsobit, protože byl zpočátku konstruován a milióny let tak fungoval jako zpracovatel výlučně vegetární potravy, jak je tomu dnes stále i dvou ostatních lidoopů. Následkem toho, přílišná konzumace masa není pro náš trávící trakt dobrá, je faktem, že rakovinou tlustého střeva a konečníku trpí nepoměrně větší monžství "masojedců" než vegetariánů. Na druhé straně, jak už bylo zmíněno, lidé s velkým kalorickým "výdajem" - na příklad těžce manuelně pracující se bez jistého přísunu animalických proteinů moc dobře neobejdou. Ale můj souhlas s autorkou, že podíl masa na stravě nejenom v ČR, ale ve střední Evropě je příliš vysoký a ne moc zdravý. Problém je, že ČR je daleko od moře a tak třeba čerstvé ryby a mořské plody nejsou k mání, není tomu jako třeba u nás, kde máme k moři něco přes 10km a sem tam si zajedeme dopoledne k rybářům v přístavu koupit něco z nočního lovu, to je potom o něčem jiném, než jíst pár dní starou nebo rozmražovanou rybu. Zelenina - má malou výživnou hodnotu, ale podle výživových fyziologů dělá dobře celému trávícímu traktu a zvláště tlustému střevu. Moje žena je východo-Aziatka, když u nás v domácnosti není po ruce maso, tak se nic moc neděje, pokud není ryba, je to už horší, ale pokud není zelenina a to v různých obměnách, tak je krize;-)

2 0
možnosti
Foto

To jsem si krásně a zajímavě početla, děkujuR^ Já jak nemám tři dny salát, tak už koukám po všem zeleném, co bych sežrala - fakt cítím stejnou nutnost, skoro jako když má člověk žízeň. Ty ryby mi taky schází, ale občas si dám pstruha, jako včera občas lososa a když dostanu výplatu, dám si i krevety ;-) A kde to žijete? Jestli to není tajné ;-)

1 0
možnosti

Díky za zajímavé nakouknutí do slunné Itálie. Vidím, že jste v sobě střádala dlouho pocity o pití a jídle v ČR, až musel být napsán blog :-) určitě ne všechno platí pro celou Itálii nebo celou ČR, na to jsou obě země příliš mnohovrstvé sociálně, kulturně i vzdělanostně. Ale blog má být o osobních zkušenostech, takže proč ne. Za mě karma.

1 0
možnosti
Foto

Jé Vy jste zlatej. Takhle přesně jsem to myslela, jsou to moje zkušenosti, proto jsem tam i psala, aby se někteří nerozčilovali. Ale na Fb jsem tím nakrkla dost lidí :-/ No, teď zase píšu o vánočním čase v dobách mého dětství, tak to mi tu karmu snad vylepší ;-) Moc Vám děkuju:-)

1 0
možnosti

Je strašná škoda, že lidé sice dostanou vzdělání, ale nedokáží informace zpracovat. Ano, před dvěma miliony let jsme byli více méně vegetariáni. Ale to už neplatí zhruba dva miliony let. Dva miliony let, to je nějakých 10 000 generací. Od doby, co jsme přibili Ježíše na kříž, to je generací zhruba 100. Vnímáte ty rozdíly? 10 000 generací, pod přísným dohledem evolučních mechanismů, jsme byli všežravci. A pak přijdou lidé, kteří mají potřebu svádět na sebe vinu za přírodu, počasí a výbuch supernovy a začnou nám říkat, že maso je nezdravé. Ano, uzeniny jsou nezdravé. Nacpat do sebe kilo masa denně také nebude nic zdravého pro většinu z nás, ale odsuzovat maso jako takové je ukázkou velké neznalosti

0 0
možnosti
Foto

Tak to jsou asi Italové co znám (mezi nima hlavně veterináři, doktoři, advokáti) neznalci 8-o? .... nemyslím si.

1 0
možnosti

M27i69r56e36k 29Ř76í84h18a

13. 12. 2018 10:30

Podle mě záleží co děláte a v jakém podnebí žijete. Itálie a Česká republika je co se týká toho kde dost od sebe, i když severní itálie (zvlášt hranice s Rakouskem) tam je toho masa víc a ryb méně než na jihu nebo Sicílii. Pravda je, že jsem v itálii zkusil různá jídla, ale pokud jsem měl větší výdej energiie, tak mě saláty nebo těstoviny moc neuspokojily. Prostě jsme měl za chvíli hlad. Takže bych naší stravu nezatracoval, zvlášť v zimě a nebo u lidí kteří mají větší energetický výdaj.

1 0
možnosti
Foto

Někdy byste do těch "plných hospod" měla zase nahlédnout, možná je to tak v Praze, ale jinde určitě ne. Lidí chodících se pravidelně opíjet do hospody je už dnes jako šafránu. Možná to nahradili pitím něčeho levnějšího domu u televize, to nevím, do jiných domácností nevidím, ale v hospodách zhusta hrají hospodští se svými hosty přesilovku.

2 0
možnosti
Foto

Tak v Praze jsou hospody fakt furt plné. Třeba včera v Burundě si lidi neměli kam sednout a to byla středa - o víkendu ani nemluvím.

0 0
možnosti
Foto

Blogy tohoto typu by s neměly po šesté večer zobrazovat! Kdo to má potom vydržet, když si dal předsevzetí, že se lednička ani špajzka po té šesté neotvírají!

Karma za tu hromadu jídla a myšlenek na něj! A to s tím masem, že nemusí být každý den, tak to je taky výborná inspirace. O tom pití piva mám svoji teorii - že po jeho požívání je řada lidí nevrlých až protivných! A tady jsme v tom mistři.

1 0
možnosti
Foto

;-DJsem tam dala schválně ty chlebíčky ;-) Moc děkuju za karmu i za super komentář, jsem se fakt zasmála R^R^R^

1 0
možnosti
Foto

R^Kájo souhlasím s každým slovem--také jsem si tam zvykla na víc ovoce a zeleniny a hlavně ryb-dát si skleničku vína nebo i dvě k jídlu to ano -mnohdy na mě naopak tady lidé koukají divně když si k jídlu místo sladké koly nebo limonády dám víno ale já zas nechápu to opíjení se jen tak večer v hospodě-Italové mají opravdu zdravější stravovací návyky a kromě té jejich veselé nátury je to určitě důvod proč jsou i ve stáří o tolik vitálnější než Češi-jsem ráda že jsem seto od nich naučilaR^

2 0
možnosti

Taky se dozivaji vyssiho veku. A ta strava asi nebude bez zasluhy.

1 0
možnosti

P80e32t67r 24B97u73r42i72a82n

12. 12. 2018 17:43

Já můžu bůček na několik způsobů. A když si ho pečenej nandám, tak si ho ještě poliju tím vypečeným omastkem, aby mi cestou ke stolu nevyschnul. Když si vybírám hovězí na polívku, nebo na guláš, a zdá se mi málo tlustý, nestydím si říct ještě o špalíček loje a ten tam pak přihodím. Když není bůček, musím se uskromnit s ovarem. Teplý je lepší. Když je bída, je i řízek dobrej. Ovšem musí být z prorostlého vepřového. Nejlepší je krkovice. Z kýty by mě udusil. Pokud chci jednou za čas opravdu dietní jídlo, upeču si, nebo uvařím vepřové koleno. Někdy mám jen tak chuť na uzeninu bez pečiva. To si pak ufiknu čtvrt metru točeňáku a zbodnu ho jen tak u kompu.

Na čem není kopice cukru, to musí plavat v sádle.

S alkoholem s vámi souhlasím. Nic se nemá přehánět. Razím takovou zásadu, že jednou denně se ožrat stačí. A tu se snažím i dodržovat. Ne vždycky se to ale podaří.

Jinak souhlas s článkem.

P.S. pokud si myslíte, že si dělám srandu, tak na to hned zapomeňte.

4 0
možnosti

P69e14t12r 10B55u87r26i53a98n

12. 12. 2018 17:53

Kdyby měla klobása křídla, nebylo by ptáka nad ní. Moravské přísloví.

2 0
možnosti

Kájo, moc bezva blog. Jen mám problém s fotkama. Co se týká tebe tak ne, moc ti to sluší! Ale ty s jídlem:-) Všechno můžu. A italské jednoduché jídlo je skvělé. Ať těstoviny nebo rizoto. Chutná to se vším:-P

S pitím jsem na tom stejně jako ty. Dobré italské rosato nebo primitivo. A jen výjimečně mám chuť na sklenku whisky, nebo gin-tonic.

1 0
možnosti
Foto

Děkuju, snad to tak bude i po přechodu ;-)No já už to vím, že jsme stejná krevní skupina Maruško R^V

1 0
možnosti

A jeste bych dodal poznamku o te paste co se nazyva maslo. Kdyz jsem predloni privez to nejlevnejsi maslo od ALDI za 89 €C , vsichni se nad jeho chuti rozplyvali.

Ted vozim pravidelne maslo primo z mlekarny Bayernland, ale uz za € 1,59.

1 0
možnosti
  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,75
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!