Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Tak o svatbě na dluh jsem v Čechách ještě neslyšela. Ale to ostatní - dárečky pro hosty v podobě např. čokoládky, seznam darů, ze kterého se vybírá, a i to, že dárek by měl stát přibližně tolik, kolik pár za ně utratil (menu a např. ubytování), to všechno je i v Čechách už normálka.

0 0
možnosti
JS

Za těch 23 let, co žiji v severovýchodní Itálii, vím o podobných svatbách jen z doslechu, odehrávají se pokud vím spíše na jihu, jinak tady jsem jich včetně té své, zpečetěné "pouze" městským úřadem (a to je manžel také z jihu!), absolvovala několik, a všechny byly velice komorní, vkusné a jednodenní:) Naopak nejhonosnější svatby (a taky jich nebylo málo) jsem zažila v ČR (šaty sice z půjčovny, ale jinak veliké hostiny na českých i moravských zámcích a hradech). Není to koneckonců každého věc, jaké hodnoty a naděje do tohoto životního kroku vkládá, v souladu se svou kulturou či nekulturou a místními tradicemi?

0 0
možnosti
HD

No to je dost podobne jako v Recku...Prava recka svatba scita 500 az 2000 lidi...taktez saty si nepujcuji jedine kupuji a nebo nechaji usit...tady v Recku je vse drahe taktez svatba...Rekove jsou ortodoxni krestane...jejich kosteliky jsou dost male a jsou velmi jednoduse vyzdobene, takze pokud to chcete mit hezke vybirate kostelik u more klasika ...No a proc tolik lidi? Protoze musite pozvat vsechny bratrance teticky z 10-teho kolena a jine tzv. "rodinne prislusniky" ale hlavne vsechny sousedy a nesousedy, bo na svatbe Vam vsichni daji obalku (hmotne dary se tu nedavaji) obalka obsahuje ruzne mnozstvi penez...tak jako v Italii zalezi v jakem vztahu jste s novomanzeli..Hostina byva ve velkolepem stylu, maji specialne vybudovane svatebni haly...coz muzu prirovnat napr. k obrovskemu divadlu...kde se opravdu muze vejit az 5000 svatebcanu, existuji i mensi, v lete pak funguji i venkovni...Jidlo Vam chysta prave toto "divadlo" obycejne menu zacina na 50eurech to nejlevnejsi na hlavu...prava recka svatba musi byt proste velkolepa...proto bych se radsi rada vdavala jednou v Cesku...A piti za volantem? Je kazdodenni zalezitosti mistniho dopravniho provozuRv

1 0
možnosti
Foto

Heleno to je síla co, tam kde mají nejméně peněz, pořádají největší svatby a zadluží se třeba na několik let ;-D Včera byl Maurizio na té rozlučce, přijel dřív, ráno operoval. Ostatní tam zůstali, ožralí všichni - 70km od domova a ve 4h.jeli domů.:-/ On naštěstí pil jen trochu vína, není debil ;-)

0 0
možnosti
Foto

To jsem tedy netušil, že když zaplatíte tučný obnos, tak církev první manželský slib anuluje.

Divím se, že se v diskusi ještě žádný katolík neobjevil, který by toto počínání katolické církve obhájil.

Za článek karma R^

1 0
možnosti
Foto

Děkuji :-) Dostala jsem sprďana od Italů žijících v ČR, ale já píšu to, co prožívám, podle toho se jmenuje má rubrika - Mé postřehy z Itálie. A když se mi něco nelíbí na českých ,,tradicích,, tak to taky napíšu. Prostě co na srdci to na jazyku ;-) ...... a známej zaplatil 30tis.eur za anulaci obřadu. Žádných pár tisíc. Ale on se rozveld snad pul dne po svatbě ;-D

0 0
možnosti
Foto

hmm...kvůli knedlíčkové polévce bych se mohl ženit každý den :)

2 0
možnosti

:-)tu snad pořídíš levněji, ne?;-D

3 0
možnosti
RE

Taky si říkám ,,na co svatba!" Lepší ty prachy procestovat. Nikdy jsem se neoženil(oficielně). zato Evropu jsem projel celou... copak svatba v Itálii, ale co ty jejich hřbitovy, hrobky jako celé domy a myslím i luxusnější, než v čem opravdu bydlí....to už mi vůbec hlava nebere...!

1 0
možnosti
Foto

;-D já prvně viděla italskej hřbitov ve Fermu v Marche před 15 lety a koukala jsem jak blázen. Nejdříve jsem si myslela, že je to malé město, na dálku to vypadalo jako sídliště 8-o A kdyby jste viděl pohřeb v Kalábrii, který trvá dva dny. A jak tu rakev pak zazděj - fuj, kdyby se probral;-( Tady dělaj všechno ve velkém stylu, i křtiny - oslava a bomboniéry jak na svatbě. Já děti nemám, pokud se vdám, tak na úřadě a až umřu, chci rozprášit do moře ;-)

1 0
možnosti

Kájo, ale to není až tak nic divného. Dneska je "na efekt" téměř všechno. Hlavně omráčit okolí. A obávám se, že Praha to má jako to popisuješ, jen počesku. Ještě tak někde na Moravě  to bude "od srdce".

R^V

1 0
možnosti
Foto

Maruško dneska si lidi furt hrajou na to co nejsou, ukazujou že maj to, co vlastně nemaj a stýkají se s kamarády, kteří vlastně nejsou jejich kamarádi, jen lidi na stejné ekonomické úrovni . Jdu bl.jt velebnosti.

2 0
možnosti
DP

Nevím, přijde mi praktičtější dojít se dvěma svědky na úřad a za ušetřené peníze vyrazit na pěknou dovolenou, než splácet svatbu až do rozvodu....

1 0
možnosti
Foto

R^ přesně tak bych to udělala já, o to víc, když už se někdo žení bere podruhé!

0 0
možnosti
MP

Oženila jsem už dva syny, svatby byly na naše poměry dost velké, ale nic na dluh. Něco měli snoubenci, něco přidali obojí rodiče, dary se dávaly spíš peněžité, drobné věci byly od kamarádů. Kostel i pronajatý sál kulturáku jsme si vyzdobili kytkama sami, prostírání jsme taky zaranžovali sami, vzali si dobrou a nepředraženou cateringovou firmu, prostě zbytečně nerozhazovali. Měli jsme muzikantské duo (harmonika, klávesy). Byla to moc dobrá zábava a oba synové jeli na podobnou svatbu svému bratranci přes půl republiky, protože si nechtěli nechat ujít takovou příbuzenskou sešlost. Byla to prý bezva zábava i pro předškolní drobotinku. Na nějakou noblesu jsme si nehráli.

Synovec si před rokem namluvil nějakou Italku, prý sympatickou. Vypadá to vážně, takže se dá čekat taková nějaká Vámi popisovaná událost. Záleží, kde by to uspořádali. Jestli v Itálii, tak nevím, jak bychom v jejich očích vypadali. Asi jako špatně oblečení burani:-(. Doufám, že mne nepozvou.

2 0
možnosti
Foto

;-D Já taky vždycky doufám, že nás nepozvou ;-D Nejen že to Maurizia bude stát za nás dva pětistovku, což je už pěkný prodloužený víkend někde na ostrově, ale navíc tam jednoho zrentgenujou a zdrbnou. Oblečení řešit nemusíte, doba večerních r´b je pryč. Já byla na té minulé a jdu zas v těch šatech, co jsou na fotce. Pokud máte Fb, podívejte se na můj do albumu Alessandra - Denis. Je volně přístupný. Chlap má kvádro, holky šaty, ale žádné honosní. Naštěstí tohle už tu zmodernizovali ;-)

0 0
možnosti
MJ

Karlo, rozumím Vám. Jen nevím, jestli je to u nás tak jiné a od srdce... však i u nás už se dávají seznamy, co nakupovat. .R^;-)

2 0
možnosti
Foto

Díky za komentář i za palec :-)Tak vám nevím, zda jsem neměla napsat název článku - Svatba je dnes o penězích. Já ještě pamatuji ty svatby před dvaceti lety a tam jsem nejspíš ,,usnula." :-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,90
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!