Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jé Kájo já jsem na tenhle Váš blog narazila až dneska! Takže diskuse je už s křížkem po funuse :(( Do roku 1980 bych se taky vrátila hned,bylo mi 12 let a léta jsme trávili podobně,ale na chalupě,s dědou a s babičkou.A ty reakce na ty komunisty-třeba můj děda s babičkou z máminy strany pocházeli z hodně skromných poměrů a ti si zase komunismus pochvalovali,měli práci,pak důchod a tzv.sociální jistoty.Děda pocházel z pastoušky a za komunistů si koupil chalupu,pěstoval ovocné stromy a moc si to užíval.A že nemohl cestovat-to ho teda nijak netrápilo.

0 0
možnosti

Tak jsem napsala příspěvek - a ona ho strhla roleta! Do háje:-)

Toto co jsi napsala je fakt jako dráždit hada bosou nohou (titulek). Z pohledu dítěte se ti nedivím, to je jasné. Ale jinak i ty rekreace byly účelové ve smyslu hesla: chléb a hry, neboli zacpat lidem pusy, a zabavit je (ať na rekreaci nebo chatách - měli jsme je snad jen my a Němci-NDR), aby dali pokoj a neremcali.

Ale jinak rozumím tomu, že v těch vzpomínkách jsi tak trochu "doma".V

2 0
možnosti
Foto

Maruško ale asi nejsem sama, kdo na to rád vzpomíná. Koukni na karmu. A to bez jakéhokoli poutání od iDnes ;-)

0 0
možnosti

Karlo, já vám rozumím, zkuste porozumět i vy mně a mému postoji. Tohle už jsem psal jinde, ale je v tom myslím vše:

1. Mého pradědka po 48. zavřeli, ožebračili, pak dostal důchod 90 Kčs, protože si dovolil kdysi být velkoobchodníkem

2. Jeho dceři - mé babičce a jejímu mužovi roztřískali a znárodnili jejich prodejnu a opravnu kancelářských strojů.

3. Mého otce vyslýchali a týrali estébáci v Budějicích, protože si často pouštěl hubu na špacír. Ještě v 80. letech

4. Mě už netýrali, jen vyslýchali a nutili ke spolupráci. Byl jsem pro ně zajímavým cílem, jakožto člen poměrně známé bigbeatové kapely.

Na vojně mě lámala kontrarozvědka, taky v 80. letech, do Sabinova (vojenský kriminál) jsem to neměl daleko. Na vejšku jsem se dostal až na 4. pokus.

A nejsem jistě sám s takovou historií. Ano, i já mám hezké vzpomínky na dětství. Ale také tyto. :-/ Chci aby se to pořád připomínalo. Ne kvůli mé lítosti, já jsem teď v pohodě. Ale kvůli NIM, komoušům.

7 0
možnosti
Foto

Ta to je jasný, to bych na to taky koukala jinak :-/

0 0
možnosti

Zkusím to shrnout.

1) Československo mělo po válce v Evropě obrovský náskok. Vyrovnalo se nám jen Švýcarsko nebo Švédsko. Z tohoto hospodářského a technologického náskoku tyl komunistický režim hodně dlouho, dobře dvacet let. V roce 1968 jsme byli už dost pozadu za západním Německem, vůbec za západní Evropou, ale pořád to ještě nějak šlo nahoru, i když pomaleji než jinde na Západě.

2) Že máme přesto krásné vzpomínky na naše mládí, je dáno tím, že jsme byli mladí a většinou zdravější než dnes, neopotřebovaní. Mnoho problémů jsme nevnímali, před mnohým nás rodiče ochránili, mnoho jsme neviděli, protože to bylo "normální", například znečištěná příroda, ovzduší, vody. Ne všude, ale tam, kde byl průmysl, tam to stálo za to. Mostecko, Ostravsko,..... i ta začouzená špinavá Praha.  Hlavně byli jsme mladí a zdraví, bezstarostní.

3) Že máme na tu dobu krásné vzpomínky to je díky našim rodičům, a ne režimu. Máme je ne "díky komoušům", ale "navzdory komoušům".

2 0
možnosti
Foto

Díky za souhrn, já byla taky vždycky strašně proti komoušům, ale když vidím, jak to jde od desíti k pěti, tak už tak strašně proti nim nejsem. Nějak to začínám vidět jinak. I když STB a to držení hu.y, tak to byla hrůza. Začínám bejt asi jako ty důchodci po revoluci ;-D

1 0
možnosti
Foto

Tak koukám, že nejvíc jsem naprdla tím titulkem emigranty ;-D Mě se prostě hodil do rýmu;-D Tak pardon, měla to být jen vzpomínka na hezké dětství ;-D A jako dítěti mi bylo v Československu za komunismu fajn :-P

1 0
možnosti

:-) Mezi námi, být tu stále tehdejší režim, do té Itálie by se vám přesídlovalo podstatně obtížněji, přes dráty na hranicích, co myslíte, emigrantko? ;-)

3 0
možnosti
Foto

Viděno očima dítěte...skvělý pocitový výlet R^

2 0
možnosti

Je mi líto, ale tohle se fakt nepovedlo, milá Karlo.

Chápu vaši nostalgii, ale to doba stála za ...... Žili jsme v koncentráku. Rv

5 2
možnosti

J75a24r24a 47R29a89n75k

17. 4. 2015 6:05

Mozna, ze by stacil mene do oci bijici titulek;-), s tim bohuzel nemohu souhlasit, to vse ostatni je: jak jsme si to udelali, tak jsme to meli.....nu a nekteri na tom byli lepe.

3 0
možnosti
Foto

I82v19a24n 81M74a56r46e63k

16. 4. 2015 21:16

Moje rekreace ROH ... Malá Skála 2x.....Sedmihorky 2x. . ..Hrubá Skála . . . Rejvíz. . . . Liberec. . .Devět Skal . . . .Šumava. . . . Chřibská. . .  . Praděd Ovčárna. . . .Velké Karlovice. . . .Vysoké Tatry. . .atd. . .a to vše za pár šupů ,14-ti denní poukaz stál 270 kčs a druhý hradilo ROH . . .Čest práci  R^

2 3
možnosti

Ono nemá cenu polemizovat o režimu (jak zde mnozí činí). Vy vzpomínáte na své dětství, odehrálo se v určité době (na tom dítě nic nezmění). Hlavně, že má rodinu, kde se cítí bezpečně a se kterou může trávit prázdniny, které mají nějaký program a uchovají se ve formě nádherných vzpomínek, které se vrací, když už rodiče třeba ani nejsou na živu. PěknéR^

5 0
možnosti

J14a40r12a 77R64a52n86k

16. 4. 2015 19:49

Karlo, bohuzel ne vsem, i na ty rekreace byly cerne listiny;-)

0 0
možnosti
Foto

Jo tak to já nevím. Táta nebyl ve straně, knížku co mu dávali před nima roztrhal, ségra nemohla na vejšku, on řekl, že známky ROH platit nebude a na rekreace jsme stejně každý rok jezdili.

1 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 35,43
  • Průměrná čtenost 3736x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!