Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barrandov osmdesátých let

Filmové studio Barrandov, Barrandovské terasy, krásné vily, kolem jen louky, pole a jedna silnice, která spojovala Hlubočepy s Barrandovem. Žádné paneláky, obchoďáky, jen obilí a vlčí máky. To bylo mé dětství na Barrandově. 

Když jsem byla malej zrzek, sloužila jsem jako televizní ovladač. ,,Kájo, přepni to na dvojku, Kájo, zvedni trochu hlasitost, Kájo, přidej trochu jasu." Vždycky jsem chtěla sedět v křesle co nejblíž u televize, abych na ten černobílý obraz co nejlépe viděla. I když občas zrněl a někdy měl duchy. Ovšem místo v první řadě mělo i svou daň - daň živého ovladače. Dnešním dětem a mládeži už to přijde neuvěřitelné, ale v době mého dětství jsme měli velkou těžkou televizi, která měla jen dva programy, černobílý obraz a byla bez dálkového ovládání. Když přišla bouřka, obraz se rozdělil na dvě části, když pršelo, byla bedna plná duchů, takže ze dvou herců jich bylo najednou šest a pokud foukal vítr, televize začala vrnět, protože zelený koaxiální kabel nám vedl oknem na střechu. I tak jsem se těšila, až mamka donese domů velký časopis - týdenní televizní program a já si v něm zaškrtám na co všechno se budu dívat. Většinou to byla sobotní Pionýrská vlaštovka, Triangl, nedělní Studio kamarád, občas nějaká víkendová pohádka, ale v tom čase jsem raději lítala s kamarády venku, pak Zpívánky a Večerníček. Po osmé hodině, kdy začínal večerní program, musela jsem říct: ,,Dobrou noc" a zalézt bez odmlouvání do pokojíčku. Když jsem trochu povyrostla, byl mi dovolen i večerní film nebo seriál (pokud nebyl s hvězdičkou). Nejraději jsem měla seriály pana Jaroslava Dietla, kterého jsem znala. Chodila jsem s jeho dcerou Andulkou (Nanynkou) na základní škole do třídy a jelikož bydleli od školy pěkný kus (na Barrandově), pan Dietl vozil děti často před školu. Občas nás Andulka vzala i k nim domů, kde její tatínek celé dny psal. Nemocnice na kraji města, Žena za pultem, Malý pitaval z velkého města nebo Velké sedlo - jeho seriály si pustím ráda ještě dnes. Z televizního programu jsem si vystřihovala fotografie zpěváků i herců a lepila je do sešitu plného citátů. A když byl na fotce Lukáš Vaculík, to bylo radosti! Kdo by si v té době pomyslel, že jednou budu mít herce z těchto novin doma živého ;) Povšimněte si prosím fešáka s bekovkou, který hrál v seriálu Jak vyhrát nad chybou - tak to je Michael. Ještěže jsou ty zlaté maminky, které tyhle vzácnosti z novin schovávají padesát let. A Michael takovou maminku má.

Jsou místa, která se nemění, místa co zůstávají čtyřicet let stále stejná. A přesně tam ráda chodím a vzpomínám. Jedním z těch míst je Filmové studio Barrandov, kde jsem prožila kus dětství. Občasné natáčení, dabing, ale hlavně čas s tátou. 

Táta byl truhlář a práce se dřevem mu šla tak skvěle, že se z něj stal na Barrandově stavěč scénických dekorací. Uměl vyrobit nábytek, udělat střechu i postavit westernové městečko. Pracoval nejen v ateliérech, ale také venku. Říkal, že jezdí na exteriéry. Stavěli kulisy na hradech, na polích i u řek. Mně na fotografiích připadá spíš herce než kulisáka, byl to fešák, ten náš Karel. 

Vláčil, to jméno jsem slýchávala doma často. ,,Dneska točíme s Frantou," říkával táta a těšil se, protože oba měli rádi cigarety i pivo, takže se hned lépe pracovalo a po práci se s Frantou ještě na jedno zašlo. 

Limonádový Joe, Hogo fogo Homolka, Vesničko má středisková a další skvělé filmy, natočily se tady, ve FS Barrandov. Táta nám ukazoval místa, kde teklo pivo potokem a na jakých stromech rostly jitrnice (v pohádce Obušku z pytle ven), kde stálo westernové městečko z Koňské opery a dokonce mi sehnal i obrázek Kolalokové limonády. Po těch letech znal na Barrandově každého, takže jsme směli i do kostymérny. Tam jsem byla jak Alenka v říši divů, protože tolik nádherných šatů pro princezny, střevíčků a korunek, to jsem tenkrát neviděla v žádné pohádce, natož ve skutečnosti. 

S Michalem jsem letos v zimě prošmejdila celé ateliéry. Nikde nikdo nebyl a všechno bylo otevřené. Dala jsem si kafe v automatu a sedla si do chodby, kterou jsem s tátou často procházela. Takhle čistá a voňavá tahle chodba v osmdesátých letech ale nebyla. Vlastně žádná chodba v ateliérech. V té době tady snad kouřil úplně každý. Je to zvláštní, ale v době mého dětství se kouřilo úplně všude - v restauracích, v bytech, v letadlech a snad i v kinech. A bylo jedno, jestli tam sedí děti nebo ne. Dnes si to už vůbec nedovedu představit.

Pokud se půjdete někdy projít po FS Barrandov, vyčleňte si na to alespoň hodinku - až dvě. Je tady spousta zajímavostí (starých obrazů a budov), hodně objektů, které si můžete projít od zdola až nahoru, parkoviště plné veteránů a kulisy podobné těm, co stavěl můj táta. 

Na louce za ateliéry vždycky stojí nějaké město. Ať už středověké nebo westernové, vždycky je skvěle udělané, ze dřeva a polistyrenu.  Alespoň tak to tenkrát říkal táta, když nás brával mezi kulisy.

Takhle to dřív vypadalo všude kolem Barrandova. Bydleli jsme v Praze, ale vlastně na vesnici. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuju, jaké jsem měla štěstí na rodinu, na kamarády i na místo, kde jsem bydlela a jsem za to opravdu vděčná. 

Miluju život - ten jaký žiju teď, i ten jaký jsem měla v dětství a každý den si říkám: ,,Díky za něj nastotisíckrát!" 

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | čtvrtek 9.6.2022 23:54 | karma článku: 32,29 | přečteno: 1146x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Pohlaď svoje tělo

Taky se sami občas hladíte? Ne? Tak to zkuste a podívejte se na své tělo alespoň někdy jako na zázrak.

21.4.2024 v 11:11 | Karma: 33,32 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,34 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma: 34,05 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4278x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma: 41,19 | Přečteno: 8923x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,90
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!