Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elegantní ženy z jiné doby aneb Mé vzpomínky na socialismus

Nezdá se vám, že před čtyřiceti lety chodily ženy oblékané elegantněji, že se více malovaly, česaly, nosily spoustu šperků, i když to byla často jen bižu a doma je nikdy nebylo vidět s bobkem na hlavě, bez podprdy a v teplákách?

Nechci hodnotit nebo kritizovat, chci jen zase potěšit ty, co mi píší, ať stále vzpomínám a píšu o lidech a o místech, které si pamatuju z mého dětství, z let osmdesátých. A tak bych dnes ráda zavzpomínala na to, jaké tenkrát ženy byly. Podle mne přesně takové, jako je psáno v názvu tohoto článku - elegantní.

Tehdy, když jsem byla malá, nepamatuju si jedinou kamarádku mé mamky, ani maminku mých kamarádů a kamarádek, která by chodila doma nenamalovaná nebo v teplákách. Moje mamka snad ani nic takového neměla. Pamatuji si její skříň v ložnici, plnou sukní a halenek. Na každém ramínku měla alespoň dvě halenky na sobě, někdy i tři. Většinu z nich si sama ušila, podle Burdy, Ženy a módy nebo podle střihu od kamarádek. Ale nejen to. Šila i kostýmky sobě nebo babičce, zimní bundy celé rodině, ale i plesové šaty ségře. Vůbec nevím, jak to všechno stíhala. Navíc nám pletla svetry, čepice, šály, ale i oblečky na panenky. Dodnes má můj veliký obdiv!

Hlubočepy, ač jsou částí Prahy 5, tak v době mého dětství to byla spíše vesnice, kde měl skoro každý svůj domek nebo alespoň zahrádku. Ale i tak se tamní dámy chovaly, jako ženy velkoměsta. Ani na dvorku či na zahrádce, nepotkala jsem žádnou z maminek neupravenou, natož doma. Tenkrát se více chodívalo na návštěvy, i jen tak na kafe, cestou z práce - bez ohlášení. Každá hospodyňka měla doma kousek nějakého koláče nebo něco ke kávě, třeba sušenky Lucie. Když se přišlo z práce domů, odhodila se sukně a oblékla se přes halenu šatová zástěra. Někdo nosil domácí obleček, který vypadal jako elegantní pyžamo, někdo zůstal v tom, v čem byl v práci. Pro dnešní dobu dost nepohodlné, i když dnes málo z nás chodí do práce v silonkách, v halence a v sukni. Většina mých známých (i já) nosí spíš džíny, tričko a svetr. Sice by se mi moc líbilo, chodit elegantně, jako tenkrát chodívala naše mamka, jenže má pohodlnost je silnější než chuť zazářit.

Další elegancí žen v osmdesátých letech byly domácí pantofle. Měly buď nějakou ozdobu, labutěnku nebo alespoň klínek. Většinou bývaly sametové. Dnes má většina z nás doma na přezutí žabky, crocsky nebo pohodlné rovné pantofle. Spousta lidí chodí doma naboso a Italové, ti chodí rovnou v tom, v čem přišli z venku - v botech.

Jó boty, ty jsme v dobách mého dětství jinak udržovaly, než teď. Tenkrát si člověk nemohl koupit čtyři páry ročně. Kožená obuv se leštila a natírala krémem, tenisky se drbaly kartáčkem, k ševci se chodilo častěji než k Baťovi. I když, jak nad tím tak přemýšlím, kde byl vlastně tenkrát v Hlubočepích švec? No určitě někde ano, protože podpatky u lodiček si dámy někde měnit musely. 

Já podpatky skoro nenosím. V Itálii jsem v nich byla oproti všem moc velká, teď když jezdím stále autem a běhám za zákazníky s čokoládou, tak potřebuji pohodlnou obuv. A na procházky? To nosím pohorky. Nikdy totiž nevím, na jaký kopec nebo skálu s Michalem polezeme. Třeba na tuhle skálu v Hlubočepích lezu pokaždé a kloužu se po ní už pětačtyřicet let. No a jak pak můžu být elegantní?

Naše mamka byla elegantní furt, i na Dívčákách. Často jsme sem chodívali na vycházky, na tohle místo dokonce na Nový rok - když byl ohňostroj. Byl odtud moc hezky vidět. A i pokud jsme šli jenom na procházku ,,za humna," byla maminka vždycky upravená a měla pokaždé pěkně načesané vlasy. Tehdy byla v módě trvalá a ta vydržela upravená od rána až do večera - za pomoci Lybaru. I já jí v dospívání nosila a cítila jsem se v ní obr kočka, i zrzavá. 

Na Dívčáky chodím ráda. Je tu krásný výhled jak na Prahu, tak na Hlubočepy. Chodím sem ale hlavně zavzpomínat na dětství, na rodiče, na dobu, kdy rodina držela pohromadě, i když to leckdy nebylo v domácnostech růžové. Táta štval něčím mámu, máma tátu, ale to bylo asi všude. Jezdívali jsme společně na dovolené, k příbuzným do Opavy nebo do Hradce Králové, oni jezdívali k nám. Jak to, že dnes už na tohle ,,není čas?" Tenkrát nám vždycky strejda Vašek, táty brácha, nosíval bižuterii. Dělal v Hradci v kovošrotu a té lehce poškozené bižu tam bylo dost. Připadala jsem si jako princezna, díky těm prstýnkům, náhrdelníkům a čelenkám, co nám nosil strejda na hraní. Tehdy se bižu nosívala ve velkém. Každá žena měla nějaký ten náhrdelník, velký prsten či náušnice. Pak se začaly nosit korále a k nim klipsy stejné barvy (jako v letech šedesátých). V devadesátkách klipsy vystřídaly náušnice umělé, vlastně i náramky. Ale moje mamča, ta nosila stále své zlaté prstýnky, kovové kulaté náramky, malé hodinky zlaté barvy (které mi díky ,,tetě" Daně po ní zůstaly) a slabé řetízky. 

Miluju tuhle část Prahy, je to kus mne, stejně tak, jako má Michal Letnou. Každý má nejsilnější vazbu k místu, kde se narodil a prožil bezstarostné dětství. S Michaelem se v Hlubočepích nebojím ani na místa, kde už jsem léta nebyla. Třeba tahle jeskyně, kam jsme jako děti lezly furt, kde jsme se nikdy nebály, hledaly v ní trilobity a hrály si na indiány. Ta se po revoluci stala útočištěm feťáků a já se k ní léta bála přiblížit. Člověk se do ní musí proplazit, ale pak je tam veliká jeskyně s ,,komínem." Teda alespoň bývala, před pětatřiceti lety. Teď už se tam raději plazit nebudu, abych se nezašprcla.

Pokaždé, když zavítám do Hlubočep, zastavím se u našeho domu. Brzy z něj bude domov důchodců, což je úžasné. Ta přestavba mě těší i mrzí. Ještě před rokem jsem si ten náš dům procházela, otevírala jsem vchodové dveře, na které můj táta dával Brano i kliku a po těch pětatřiceti letech to tam bylo stále stejné. Ještě loni tam byla i naše schránka na dopisy, kterou táta vyrobil. Po rekonstrukci už nebudou asi ani tyhle stoleté zvonky, určitě je taky vymění, proto jsem si je ještě naposledy vyfotila. Co jsme se s nima jako děti vyblbly.

Ze zadní části našeho domu je teď plechové pracovní ohrazení a za ním budka hlídače. Viděla jsem, že je plot otevřený, protože zrovna odcházeli dělníci, tak jsem proklouzla dovnitř. ,,Co tady děláte," zakřičel na mne hlídač. ,,No víte, já se tady narodila a napsala jsem o tomhle domě kníhu. Moc mě zajímá, jak a co se tu děje, co změní a co nechají." A tak jsme si s pánem hodinku popovídali o tom, jaký byl tenhle dům v letech osmdesátých, kdo tu bydlel a jak se nám tu žilo. On mi na oplátku popsal co kde a jak bude, že náš a Gramanovic byt je probouraný v jeden, a že celý dům bude průchozí horní chodbou (nejspíš podle starého plánu). Snad se tam po rekonstrukci budu moct podívat, třeba s předčítáním mé knihy seniorům, kteří tam budou bydlet. Doufám, že v té době už nebude doba covidová a my budeme moct zase normálně žít. 

Nějak už ty zákazy začínají být pro mne dlouhé, natož pro chudáky seniory v domovech důchodců. A tak, když je mi smutno, vzpomínám na dobu mého dětství, což mě vždycky potěší. Snad i vás zase potěšil můj článek z let osmdesátých, možná jste si u něj zavzpomínali na vaše dětství a na vaše maminky, které ať jsou či nejsou mezi námi, zaslouží si naše vzpomínky.

PS: Tuhle fotografii mám (díky Daně) pověšenou v kuchyni, je radost se na ni dívat, protože je to taková vzpomínka na štěstí v Hlubočepích :) 

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | neděle 24.1.2021 21:15 | karma článku: 45,11 | přečteno: 12989x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,17 | Přečteno: 3060x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma: 33,69 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4187x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma: 41,17 | Přečteno: 8837x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Tak jsem zase v Itálii :)

Moc ráda se vracím do mého druhého ,,domova," kterým je Itálie. Miluju tu spoustu věcí, ale jedno mám nejraději ...

10.7.2023 v 21:03 | Karma: 38,07 | Přečteno: 3291x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Svlékněte se, uvolněte a vychutnejte si tu slast

Ženy odhoďte podprsenky i kalhotky, pánové slipy či trenky ... a nejen. Pak uvidíte, jak si to léto lépe užijete.

25.6.2023 v 20:19 | Karma: 42,93 | Přečteno: 10035x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Čtenářům blogů iDNES

Budu chvilku hlasem blogerů, když oni jsou bez hlasů, ač čtenářů i diskutujících mají víc než dost.

18.6.2023 v 20:55 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1886x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Na seniory mi nesahejte!

,,To je hrozný, zase důchodcům přidali, ti se mají líp než my pracující. Baba jedna stará, dědek plesnivej."

11.6.2023 v 21:49 | Karma: 45,66 | Přečteno: 6268x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Jsem prý blázen

,,Ty jsi blázen, ty nejsi normální, ty jsi magor," slyšela jsem nejednou. Ano, žiju dvojí život, i když to tak na první pohled nevypadá. Někdy mě to těší, někdy je mi z toho zase smutno, ale jinak to nejde a už asi nikdy nepůjde.

4.6.2023 v 21:27 | Karma: 38,05 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Jarní milování

Dnešní článek je o milování, protože podle mne je to společně se zdravím to nejdůležitější, co v životě máme.

28.5.2023 v 22:33 | Karma: 38,70 | Přečteno: 4469x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

V Německu bych žít nechtěla

,,Domove sladký domove." Řekla jsem si hned na letišti, po návratu z Kolína nad Rýnem. My si vůbec neuvědomujeme, v jak klidné a krásné zemi žijeme.

21.5.2023 v 19:05 | Karma: 43,72 | Přečteno: 10319x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Výrobky z dob socialismu mě dokáží potěšit iDNES

Místo dětského psychologa vařečka, pásek nebo pár facek. Místo televize knížka s baterkou pod peřinou. Místo tabletu asfalt a barevné křídy. A přesto na dětství sedmdesátých a osmdesátých let všichni tak rádi vzpomínáme.

11.5.2023 v 22:29 | Karma: 42,49 | Přečteno: 3684x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Hotely na jednu noc

,,Já bych to dělat nemohla, já bych se bála," řekla mi nejedna z mých kamarádek. Ale mě to baví, je to cestování, poznávání nového a ještě za to mám peníze. Navíc konečně tu mojí pusu využiju i na něco jiného, než na průsery.

13.2.2023 v 7:13 | Karma: 29,20 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Snad každý má ve středním věku nějaké to trápení

,,Proč já se takhle svévolně trápím, proč tu stojím jak jelito s očima plnýma slz místo toho, abych se někde courala v nákupáku nebo zašla za kámoškou na kafe. Né, já opravdu nejsem normální.“

6.2.2023 v 6:22 | Karma: 42,29 | Přečteno: 10519x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Obyčejný život je neobyčejný

Včerejší pracovní cesta Prahou mě donutila k zamyšlení, které mě provází celým dnešním dnem a všude tu paní z ulice vidím. Možná by ji měla vidět i spousta jiných lidí.

8.12.2022 v 22:29 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1364x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Jak jsem byla na křtu knížky aneb Knihovna Václava Havla je takový obýváček

A že to byl křest zajímavý. Patrik Banga křtil svojí knihu, kterou mu pokřtil režisér Václav Marhoul, spisovatel Jáchym Topol a spisovatelka Petra Dvořáková. Hrála kapela, víno teklo proudem, všude kamery a byla jsem tam taky já!

14.11.2022 v 7:43 | Karma: 22,78 | Přečteno: 1763x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Ano bylo líp, ale bylo i hůř aneb Jsme hodně zhýčkaní

Vzpomenete si ještě na svoje dětství a mládí? Na to jak jste se měli, co jste jedli, kam jste jezdili, jak vaše rodiče doma dřeli? Porovnejte to s tím, jak se máte dnes a přestaňte si stěžovat!

7.11.2022 v 6:01 | Karma: 44,96 | Přečteno: 6297x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Rozdíly mezi Českou republikou a Itálií jsou stále stejné a nepřehlédnutelné

Je to přesně 22 let, co jsem se srdcem svázala s Itálií a každá cesta tam, je pro mne plná emocí, vjemů a zážitků. A tak, když mi ve čtvrtek pan ředitel oznámil, že bych mohla letět pracovně na veletrh čokolády do Assisi

31.10.2022 v 9:17 | Karma: 42,06 | Přečteno: 10046x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Blbý a blbější na Moravě

Češi, Moraváci, Slováci - všude se najdou blbci, ale na lodích na Baťově kanálu si minulý víkend snad udělali československý sraz!

23.9.2022 v 6:26 | Karma: 43,20 | Přečteno: 15402x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Miluju návraty do osmdesátých let

Jsem vděčná za cokoli, co mi připomene dětství, ať už jsou to věci nebo místa. Takže když mě kolegyně Péťa pozvala na jejich třítýdenní dětský tábor, jela jsem s radostí, i když jsem jako malá pionýrské tábory strašně nenáviděla.

14.8.2022 v 14:36 | Karma: 31,67 | Přečteno: 1473x | Diskuse| Fotoblogy
  • Počet článků 264
  • Celková karma 35,43
  • Průměrná čtenost 3736x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!