StB byli oproti dnešním sledovačům břídilové

25. 09. 2020 19:05:31
A pak ať mi někdo říká, že se na blozích moc odhaluju. Vždyť dnes nás sledujou na každém kroku a vůbec nám to nevadí!

Tak tohle je fakt mazec, vůbec nám nedochází, kde všude nás sledujou. A když nám to dojde, změníme to? Ne! Přece nebudeme bez počítačů, mobilních telefonů a slevových kartiček. Zrovna včera jsem dostala v Kauflandu u nákupu za tři tisíce slevu čtyři koruny díky registraci mých dat, no panečku, to je paráda ne? Vůbec mě nenapadlo, že kvůli téhle ,,úžasné" kartičce o mně zpracovávají veškerá data. Vědí kdy a co nakupuju, v jakém marketu, jaké slevy - s tím si u mne užijou, já beru všechny slevy, protože vím, že datum minimální spotřeby nic neznamená. Třeba taková dobrá čokoláda Hachez, ta je výborná ještě půl roku po datumu minimální spotřeby. V únoru, jak začala Corona, snědla jsem jich několik balení - prošlé v červenci. Ani barvu nezměnila a lupala stejně krásně jako čerstvá. Nebo bílé sladké jogurty od Activie, co procházejí, ty zase šoupnu do mrazáku a mám k telce zmrzku, po které se netloustne. Takže slevy dobrý, ale ty bez kartičky. Nemusí přeci vědět, kolik toho sežeru a jaká jsem šetřilka.

V počítači je to zase chytrej strejda, kterej o mně ví úplně všechno. ,,S tím ti pomůže strejda Google," slýchávala jsem často, když Google začal pronikat do našich domácností. Netušila jsem, že za jeho rady platím mým soukromím. Cokoli hledám na internetu, vyskakuje mi pak týden v počítači při každém překliknutí. Ví jakou hudbu poslouchám, sám mi ji nabízí, zná žánry filmů, na které se dívám (naštěstí už jsem vyřadila ty s hvězdičkou) a cokoli koupím, bude mi nabízet několik dní, až to leze krkem.

Nedávno mě dost překvapil, když byl zaplej v obýváku, jen tak sám, na konferenčním stolku a já luxovala.

,,Michale ten tyčovej lux od ségry je úžasnej, jak má ty ledky tak vidím každé smítko. Kdyby se mi rozbil, hned si kupuju novej, je fakt výbornej," křičela jsem z obýváku do kuchyně na Michala. Po doluxování jsem si sedla k počítači a na Google na mě začaly vyskakovat reklamy na poslední modely tyčových vysavačů s osvětlením.

,,To jsem blázen, žádnej lux jsem na Google nehledala, on mě snad slyší nebo dokonce vidí." Připadala jsem si zralá na Chocholouška a pokračovala nahlas ve svých úvahách.

,,No jestli mě vidí v tuhle chvilku, tak ten pohled mu teda nezávidím." Neučesaná, nenamalovaná, bez podprdy, to se asi dost lekl. A teď si představte,, jestli nás ten Googlik někdy vidí na záchodové míse, kam si mnozí z nás nosí telefon (s vnitřní kamerou) a čtou si v něm nebo sledují různá videa. Doufám, že mi to tu ti chytří vysvětlí a ujistí mě, že kamerou ani mikrofonem nás nikdo nesleduje. Ale co ten vysavač? Náhoda?

U každé aplikace chtějí povolení přístupu k mikrofonu i ke kameře a já to vždycky blbka povolím všechno, vždyť kdo má čas a náladu číst celá pravidla. No jestli mě vidí, tak to jim přeju. To mají za to, že se nemodlili! Michal už si zvykl, že to po ránu nebo při úklidu není pěkný pohled, hezká už jsem totiž byla, ale je fajn, že mě má rád takovou, jaká jsem - jen musí občas zavřít oči. Já se sebe taky občas ráno leknu, ale po těch letech ... . Nebyla jsem hezká jako dítě ani jako dospívající. Při té třicítce se to trochu zlepšilo, ale kolem čtyřicítky už to šlo zase z kopce. No a teď, kdo mě má na Facebooku tak ví, že už raději fotím ostatní, krajinu a jídlo než sebe. On ten špekáček nad ohněm je totiž hezčí a štíhlejší než já. To jsem jen odbočila pro uvolnění - nerada píšu negativní blogy, ale to naše sledování mě začíná trošku štvát, slušně řečeno.

Jak mi psala do komentářů pod minulým blogem jedna holčina z Itálie - nejdůležitější v životě je zdraví a hned po něm svoboda. Jenže jsme svobodní, když jsme všude sledováni?

Co to je, taková jedna estébácká štěnice v lustru, oproti chytrému telefonu, který máme všude sebou - od kuchyně přes postel.

Co to je, takovejch pár panáčků stojících před domem a poté sledujících nás ,,nenápadně" až na místo, kam máme namířeno, oproti chytrému telefonu, který vozíme sebou každodenně, dobrovolně a ve kterém máme nainstalováno spoustu aplikací. Vědí o nás všechno! Naštěstí dotykáč nás neodvleče na vyšetřovnu do Bartolomějské a nebude do nás mlátit.

Estébáci byli oproti dnešním technologiím ve sledování absolutní břídilové.

Ale představte si, že by měli příslušníci StB tenkrát takové vymoženosti, jako jsou na trhu dnes. To si raději ani představovat nebudu. Věděli by kdy a kam jdeme, kdy vstáváme a v kolik chodíme spát, co jíme, s kým se stýkáme, kolik toho za den nachodíme a najezdíme, věděli by prostě všechno.

Naštěstí dnes už StB není, i když pár příslušníků z jejich řad tu k naší lítosti zůstalo - i ve vládě. Je to smutnej příběh, když si uvědomíme, co ti estébáci s politickými vězni dělali (viz. http://www.kriminal-minkovice.wbs.cz/Politicti-vezni-komunismu.html) a nebyli za to potrestáni. Naopak. Komunističtí funkcionáři, od bachařů až po soudce se po roce 1989 odebrali do svých vilek a brali pěkné důchody, mnohem větší než ,,obyčejný" poctivý a slušný člověk. Někteří ,,já nic, já muzikant" převlékli kabátek a protlačili se zpět do vyšších pozic. Jednomu je z toho na zvracení, když čte o tom, jaké zrůdnosti dělali dobrým lidem, jen za jejich jiný názor na politiku.

Díky Bohu, že dneska už tohle nemůžou, i když se snaží, abychom byli zase poslušní. Poslušní jako v dobách, kdy se člověk bál nahlas i doma říct, že se stydí za svého prezidenta, že komunistijsousvině a komunismusjesvinstvo.

S dnešní technologií bychom byli skoro všichni v kriminále, já určitě ;)

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | pátek 25.9.2020 19:05 | karma článku: 43.72 | přečteno: 11257x

Další články blogera

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma článku: 36.95 | Přečteno: 3019 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma článku: 33.57 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma článku: 35.73 | Přečteno: 4177 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma článku: 41.17 | Přečteno: 8829 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 254 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 8.53 | Přečteno: 100 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 10.84 | Přečteno: 390 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 6.95 | Přečteno: 109 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.82 | Přečteno: 577 | Diskuse
VIP
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3463

Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!

 

Zrzavé dětství v socialismu

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...