Pojďte, ukážu vám cestu rájem

5. 01. 2020 21:35:31
Čokoláda, kdo by ji neměl rád. Už při vyslovení tohoto slova se nám rozjasní oči, koutky rtů se začnou zvedat a mezi jazykem a horním patrem ucítíme jemné šimrání.

A co teprve tehdy, když si představíme lahodnou výběrovou čokoládu a s ní spojené čokoládové speciality.

Já jsem čokoládu milovala od dětství. Kočičí jazýčky, Kaštany, Barila, Kofila, Milena, Studentská pečeť, Nugátová pochoutka za pět kaček nebo má oblíbená dvoubarevná Bona. Čokolád už tenkrát bylo dost, ale oproti těm rakouským (které jsem občas u někoho ochutnala) nebo ve srovnání s čokoládou z Tuzexu (kterou mi mamka kupovala na Mikuláše), byla naše Orionka spíš obarvený margarín. Vzpomínám na tuzexovou leteckou (bublinkovou) čokoládu, která se v puse rozpouštěla s jemným ,,praskáním." Dnešní blátivá bublinková Milka ji viděla tak z rychlíku. Netušila jsem, že po revoluci se kvalita našich čokolád ještě zhorší.

Když jsem se před patnácti lety přestěhovala do Itálie, začala jsem ochutnávat tu pravou (kvalitní) čokoládu. Takovou, která neobsahovala žádné cizí tuky, jen kakaové máslo. Čokoládu, která byla po rozbalení na povrchu krásně lesklá a při odlomení slyšitelně lupla. Jak by také ne, když jsem žila ve městě, kde se ulicemi každodenně rozléhala vůně kakaa, ve městě, které má největší fabriku na výrobu italské čokolády, a kde se každoročně pořádá ten největší festival čokolády v Evropě.

Po návratu do České republiky, těšila jsem se nostalgicky na čokoládové výrobky z mého dětství, ale jak Studentská pečeť, tak bonboniéry Orion, připomněly mi spíše levné polské krabice plné čokoládových bonbónů, které se u nás začaly po revoluci prodávat ve velkém. Rumové pralinky a Kočičí jazýčky jsem vyhodila hned po ochutnání prvního kousku. Bláto s příchutí kakaa si raději odpustím. Omezila jsem tedy konzumaci čokolády na minimum, protože ta česká se mi oproti té italské zdála nepoživatelná a ta italská byla na můj ponávratový rozpočet drahá.

Poté, co jsem začala bydlet s čokožroutem Michaelem, ochutnala jsem občas večer u televize pár kostiček z Milky, Studentské pečeti nebo z Merci, ale opravdu jen pár (zbytek dojedl Michael). Nějak jsem měla ještě v paměti to lupnutí, ten lesk, tu chuť rozpouštějící se v puse mezi jazykem a patrem, což mi tyhle druhy čokolády nedopřávaly. Pomalu jsem si odvykala na kousek čokolády ke kávě. V Itálii jsem tyhle malé, ale kvalitní čoko-kávové siesty, které vám umí dobít baterky na další půlden v práci, milovala.

A pak, zahlédla jsem inzerát od ,,čokoládového krále" (jak o mém šéfovi psali v jednom časopise). Hledal prodejce prémiové čokolády, obchodního zástupce pro Prahu a Čechy. To by bylo něco pro mne, pomyslela jsem si. A hned se mi rozjasnily oči, koutky rtů se začaly zvedat a mezi jazykem a horním patrem jsem ucítila jemné šimrání. Prodávat opravdu dobrou čokoládu, to není práce, ale potěšení.

Zase si vychutnávám čoko-kávové siesty s dobrým espresem a kouskem čokolády, která při odlomení lupne, v lomu zůstává ostrá a na jazyku se pomalu rozpouští, aniž by zanechávala jakékoli kousky. Vychutnávám si i luxusní pralinku s višní (kyselkou) v pravé brandy, která se teď nedá vůbec srovnat, s mou tenkrát v Itálii oblíbenou, Mon Chéri. Michael teď pro změnu básní o Trufflessech a moje kamarádka o těchto čokoládových lanýžích velmi osobitě prohlásila, že je to božská mana v hubě.

Tak ať se máte v tom roce 2020 božsky, čtenáři moji zlatí, ať je váš život sladký a dobrý, jako ta pravá čokoláda a hlavně, ať vám chutná, protože jak už jsem psala na Facebooku, když nám chutná, je všechno fajn ;)

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | neděle 5.1.2020 21:35 | karma článku: 24.76 | přečteno: 1221x

Další články blogera

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma článku: 37.13 | Přečteno: 3036 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma článku: 33.63 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma článku: 35.82 | Přečteno: 4182 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma článku: 41.17 | Přečteno: 8831 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 319 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 504 | Diskuse
VIP
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3464

Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!

 

Zrzavé dětství v socialismu

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...