Tomáš Klus na Hrad aneb Víc takových sluníček

4. 09. 2019 14:40:25
Tomáš Klus je prostě jedinečný - jak písničkář, tak skladatel a improvizátor, ale hlavně jako člověk. Před třemi lety jsem měla tu čest, mít Tomáše na autogramiádě mé knihy a poznat ho z blízka.

Nečekala jsem, že to bude tak milý, příjemný a skromný člověk (viz blog https://karlaslezakova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=622424 ).

Jeho písničky jsem náhodně zaslechla v Itálii a okamžitě mě nadchly - ta úžasná slovní spojení, ty skvělé dvojsmyslné hříčky, to poselství míru a ten náš život v jeho písničkách.

Od té doby ho poslouchám stále, ale hlavně sleduji jeho příspěvky jak na Facebooku, tak na Instagramu. Mám hodně podobné názory, náhled na život a hlavně miluju to jeho slunce v duši. On je pro mne prostě úžasně pozitivní, otevřený, lidský a spravedlivý člověk. Takového bychom potřebovali na Hrad. Neříkám, že by měl být prezidentem, ale trocha té lidskosti a spravedlnosti by se tam hodila. A hlavně věřím, že by nebyl loupežníkem!

Když jsem včera zjistila, že Tomáš má přímo pod Pražským hradem, na Střeleckém ostrově, křest zpěvníku, hned jsem zavolala Michalovi. Můj nejoblíbenější zpěvák (nejen kvůli písničkám), náš oblíbený Střelák, příjemná kavárnička u karavanu, teplo, sluníčko, ideální večer. Navíc miluju spontánní akce a mám raději tahle menší, komornější vystoupení než velké koncerty. V tom se s tím mým panem božským také shodneme. A tak jsme hned po práci vyrazili za kulturou.

Kmotry zpěvníku se stali Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř, kterých mi bylo až líto, protože se po vystoupení chtěli odebrat směrem k domovu, ale jejich fanynky je zastavovaly jedna za druhou a prosily o fotografii. Co krok, to další a další ženská s mobilem v ruce. A tak se pánové Svěrák a Uhlíř stále usmívali, fotili, ale bylo na nich vidět, jak už by se rádi odebrali k domovu. Poslední fotografie (asi po půl hodince popocházení na třech metrech) s poslední fanynkou na okraji kavárny - bič a pryč. Kmotři nasadili takové tempo, že by jim mohl lecjaký mladík závidět a já jsem se jim vůbec nedivila.

Tomáš po dvouhodinovém hraní začal podepisovat zpěvníky a povídat si s lidmi. Stál tam už skoro ve tmě a nad ním, mezi stromy, svítily Hradčany. Jak trefné. Takový člověk z lidu, co má srdce na dlani a harmonii v duši, takový by se nám na hrad jako rádce hodil.

Autogramiáda mu trvala stejně dlouho jako vystoupení, protože se s každým zdravil, objímal, podával si ruce, ale hlavně si s lidmi povídal o všem možném. Fronta byla hodně dlouhá, takže jsme si sedli s Michalem ke stolečku a pozorovali Tomáše, jak s úsměvem poslouchá mladé, staré i děti. Někdo chtěl podpis do zpěvníku, někdo jen společnou fotografii, ale každý si chtěl s Tomášem podat ruku a říct mu DÍKY!

Na stole za zvukařem byl malý raut ve zdravém stylu, vedle prodávali tři Tomášovi zpěvníky a lidé posedávali u stolečků, na trávníku nebo postávali kolem muzikantů. Prostě klid, mír a pohoda - přesně to, co má Tomáš rád a díky své popularitě může šířit mezi lidi. A jde mu to skvěle.

I manželka Tamara Klusová a jejich tři nádherné děti se účastnily této pohodové a moc příjemné akce, Odjela však ještě před setměním, asi aby uložila děti, kterým se od Tomáše moc nechtělo.

Fajn rodinka, tihle Klusíci, moc jim fandím. Jsou to všichni sluníčka, která spolu přečkala deštivé i bouřkové dny, ale zvládají to, i když být sledovanou celebritou musí být kurňa těžké!

Jak trefně říká Tamara:,,Každý den se můžeme rozhodnout. Každý den můžeme říct - já už s Tebou dál nepůjdu... Ale když srdce bolí víc z toho, že se navždy ztratíme jeden druhému, než z toho, že nám ten druhý zasadil ránu do srdce, to je ten moment, kdy máme možnost odpustit. Protože pokud dojdeme na tuhle magickou křižovatku, nedovedlo nás na ni Ego, ale Láska, která mezi námi stále ještě je."

Tak ať je ten jejich život krásně barevný, duhový, ale hlavně společný, protože když do sebe dva zapadnou jako pucle, může to být každodenní pohodově-romantická pohádka a nějaká ta přeháňka přeci pohádku nezničí.

Díky Michaelovi o tom teď něco vím :)

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | středa 4.9.2019 14:40 | karma článku: 25.34 | přečteno: 2363x

Další články blogera

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma článku: 37.13 | Přečteno: 3036 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma článku: 33.63 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma článku: 35.82 | Přečteno: 4182 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma článku: 41.17 | Přečteno: 8831 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 251 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 430 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 592 | Diskuse
VIP
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3464

Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!

 

Zrzavé dětství v socialismu

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...