Já tam byla, tak to šířím aneb Sejdeme se na Letné

5. 06. 2019 16:55:37
Je to krásný, ta soudržnost českého národa. Václavské náměstí bylo už v půl sedmé zaplněné od Národního muzea až dolů na Můstek. A ta organizace celé demonstrace, klobouk dolů!

Vyjela jsem z Michle po šesté hodině (po práci) tramvají číslo 14. Jezdím tudy často, ale takhle plnou tramvaj jsem tu ještě neviděla. Michal jel z Vršovic, takže chtěl ke mně přistoupit o dvě zastávky dál, jenže to už jsme se k sobě nedostali. Nastoupil sice do stejné tramvaje, ale do jiných dveří, kde byl poslední kousek místa. V Jindřišské ulici se čtrnáctka vyprázdnila. ,,Uf, to je lidu. Kam půjdeme, ať dobře vidíme, slyšíme a nejsme uprostřed davu?" Rozhlížela jsem se po Václavském náměstí a hledala pro mne vhodné místo. Dolů bylo plno, nahoru bylo plno a já nemůžu stát uprostřed masy lidí. Za prvé ve vedru omdlívám a za druhé mám v davech panické ataky.

Napadla mě terasa Duplexu. Vyjeli jsme tedy výtahem, ale asi to napadlo hodně lidí - plno. Naštěstí organizace této demonstrace byla tak skvělá, že po obou stranách Václavského náměstí ohradili půlku chodníků jako koridor pro procházející, takže jsme se krásně dostali až k ulici Ve Smečkách a postavili se kousek od koridoru (abych to vydržela). Musím sice stát trochu bokem a né uprostřed davu, jak by se mi líbilo, ale i tak jdu podpořit svou přítomností a hlasem kampaň, které věřím. Kolem nás byli staří, mladí, mámy s dětmi v kočárku i v náručí, tátové s dětmi na ramenou. Bylo vedro a organizátoři vyzývali několikrát lidi, aby nezapomínali pít, ale i tak bylo plno! Spousta lidí mělo velké transparenty, vlajky, píšťalky a hlavně hlas. Hlas, který je slyšet díky této kampani.

I já jsem na pár desítek minut vlezla do středu náměstí, abych pro vás vyfotila to množství lidí. Škoda, že jsem nestihla vyfotit zhruba osmdesátiletou paní, která procházela kolem mne. V jedné ruce držela starou zažloutlou vlajku z plátna, takovou tu na tyčce, která se za dob socialismu dávala do oken a druhou rukou se přidržovala asi dvanáctileté holčičky (snad pravnučky). Další starší paní měla šaty plné řepky, někdo nesl čápa, někdo červené trenky a těch velkých vlajek co bylo všude kolem, no nádhera! Je fajn, že lidé nejsou líní a vytvoří si transparent nebo přinesou velkou vlajku s těžkou tyčí.

Akustika byla výborná, takže bylo dobře slyšet z každého kousku náměstí i v postranních ulicích. Na pódiu se vystřídala spousta lidí, kteří chtěli tuto demonstraci podpořit a říct pár slov lidu. Ivan Trojan mluvil krásně a rázně, Jitka Čvančarová zase dojemně. Jen mě mrzí, že jsem prošvihla Tomáše Kluse. Asi byl u mikrofonu zrovna v té době, když jsme si odskočili do Lucerny pro pití.

Byla to milá a příjemná atmosféra, žádné nadávky a už vůbec né výtržnictví, jak bývá při demonstracích v jiných zemích. Líbilo se mi, jak dole na náměstí začali lidi něco křičet a zpočátku jim nebylo dobře rozumět, ale jak se přidávali další a další, došla vlna těch hlasů až k nám doprostřed a my to poslali dál. Bylo to takové sladění všech těch lidí kolem. A že jich nebylo málo. Už při příchodu na Václavák, když ještě nebyl zaplněný, slyšela jsem z pódia, že je nás tam prý kolem 120 000.

Několikrát jsem měla husí kůži z toho, jak ten náš národ dokáže takhle pospolu hojně a klidně demonstrovat. Připomnělo mi to Václavské náměstí před třiceti lety. I tenkrát jsem tu takhle stála, skandovala a zpívala. Taky jsem měla husinu, jenže tehdy mi bylo šestnáct let a nedocenila jsem tu sounáležitost našeho národa.

Po ukončení demonstrace zazpívali všichni společně českou státní hymnu. Já už byla v tu dobu někde kolem ulice v Jámě, ale i tam to bylo krásně slyšet. Zastavili jsme se a poslouchali. Zase mi naskákala husí kůže. Škoda, že jsme odešli o pár minut dříve, abychom se vyhnuli davům. Tak příště na Letné!

Letná bude v neděli, aby mohli přijet i lidé z jiných měst. Pořadatelé na letáčky napsali, že demonstrace začíná v půl čtvrté, ale potom posunuli začátek na půl pátou, aby lidem nebylo moc velké horko. Jejich organizace byla opravdu skvělá a demonstrace ... řekla bych jemná - hedvábná :)

PS: Blogy o politice nepíšu, protože se nerada hádám. Vím, že každý může mít svůj názor a může ho svobodně říct, vždyť díky Bohu žijeme v demokracii, jenže někteří diskutéři tohle asi nevědí a v mnoha diskuzích se chovají jako hulváti, uráží a jsou sprostí. Tohle jsem napsala proto, aby se zase neroznášela fáma, že na Václavském náměstí bylo jen pár křiklounů nebo snad koncert zdarma. ;)

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | středa 5.6.2019 16:55 | karma článku: 40.47 | přečteno: 5380x

Další články blogera

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma článku: 37.13 | Přečteno: 3036 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma článku: 33.63 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma článku: 35.82 | Přečteno: 4182 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma článku: 41.17 | Přečteno: 8831 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 627 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
VIP
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3464

Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!

 

Zrzavé dětství v socialismu

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...