Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vděk aneb Zítra je den D

Jednadvacáté století, všeho všude víc než dost, ale vděku málo. Proč kolem sebe furt slyším věčně nespokojené známé? Ten by chtěl to a ten zas ono.

Známý má skvělou přítelkyni, zdravé děti, byt, ale stěžuje si, že dělá práci která ho nebaví a ta co by ho bavila, ta zas není dobře finančně ohodnocena. Přitom by mu ty peníze z fajn práce na normální život stačily (člověk nemusí jezdit na jachtu do Karibiku, aby měl hezkou dovolenou a dopřávat dospělým dětem všechno co chtějí).

Známá má zdravé a milující děti i rodiče, práci co ji baví a je dobře finančně ohodnocena, ale stěžuje si, že každý má přítele a ona ne. Tady by určitě stačilo začít o sebe víc pečovat.

Kamarád má skvěle placenou práci, která ho naplňuje a dovolí mu koupit si prakticky cokoli, ale neměl několik let partnerku, a tak pro něj bylo vždycky všechno špatně a každý z nás idiot. Možná, kdyby začal vidět na lidech to dobré a nehledal to špatné ... snad se poučil a s novou partnerkou mu to vydrží, jinak s ním nevydržíme my.

A takhle bych mohla pokračovat.

Nejhorší jsou ti, které pálí dobré bydlo, kteří mají zdraví, skvělou rodinu a stejně si dennodenně na něco a na někoho stěžují. Pro takové lidi je slovo vděk a pokora neznámým pojmem a takový člověk většinou nakonec zůstává sám, protože v jeho blízkosti už nechtějí být ani kamarádi natož rodina.

Pravým opakem jsou moji kamarádi, kteří mají v pětatřiceti letech závažné zdravotní problémy nebo jejich děti nějaký handicap (někdy ještě hůř, jsou nemocní oni i jejich děti). A přesto jsou vděční, chodí s úsměvem na tváři, váží si všech maličkostí, nekritizujou a nepomlouvají, i když o to nejcennější - zdraví - musí denně bojovat. 

Ve středním věku už by měl přece každý vědět, že opravdu důležité je hlavně zdraví a hned po něm láska. Nemusí to být láska k partnerovi, ale jakákoliv láska (k dítěti, k rodičům, ke zvířeti). Člověk totiž potřebuje lásku dostávat, ale také dávat. A hlavně být za to vděčný.

V dnešní době si můžeme koupit cokoli co nás napadne k jídlu, skříně jsou plné oblečení i jiných věcí, dětské pokojíčky přeplněné hračkami, obchody máme na každém rohu, můžeme jezdit na dovolené k moři i do hor, domácí práce nám usnadňují přístroje a skoro každá rodina má auto. Máme prostě a jednoduše lehký a ,,barevný" život, oproti předchozím generacím a stejně si toho nevážíme, stejně nám furt něco schází.

Když je člověk spokojený s tím co má a je za to vděčný, přijde k němu časem i to, co by si přál. Pokud si ovšem nepřejeme nesmyslné. Odkud to vím? Čtu, poslouchám, vnímám životy a příběhy kamarádů i známých, ale hlavně ten svůj.

Každý by měl vědět, co si zaslouží, co si může a nemůže přát.

Tak třeba já: nikdy jsem nebyla velkej dříč (jako někteří kamarádi, co pracují od nevidím do nevidím), ale nikdy jsem si ani nepřála být hodně bohatá. Vždycky jsem říkala, že bych se nechtěla dřít celé dny od pondělí do soboty, abych pak mohla jet na drahou dovolenou nebo si koupit nové auto. To budu raději pracovat osm hodin denně, zbytek dne si prožiju tak, jak chci já a o dovolené pojedu klidně ,,jenom" na chalupu. Samosebou jsou výjimky - lidé pro které je jejich práce koníčkem nebo lidé, kteří musí pracovat od nevidím do nevidím, aby uživili rodinu.

,,Já bych nechtěla vyhrát první v loterii, protože peníze kazí lidi," říkala jsem vždy, když se mě někdo zeptal, co bych si za ty peníze koupila. Podle mne moc peněz kazí charakter. Nemyslím tím jenom to, že člověk pak přestane být vděčný za obyčejně krásné věci, ale i to, že pokud nemusíte pracovat a můžete si koupit všechno, nemáte se z čeho radovat. Alespoň tak to mám já. Když jsem měla v Itálii skříně plné značkového oblečení, dobré auto, nejnovější mobilní telefon a několikrát týdně jsme chodili do drahých restaurací na kvalitních jídlo, začala jsem se nudit - přestávalo mě to bavit. A mne nuda ubíjí (už od mládí). Byla jsem sice vděčná za to co mám a jak se mám, nestěžovala jsem si, ale neměla jsem tu obyčejnou radost z každodenních maličkostí a z užitečnosti. Bylo mi tak nějak teskno. Hledala jsem seberealizaci a až na pečení vánočního cukroví pro půlku Assisi a občasný porod či operaci na veterinární klinice jsem k seberealizaci nenacházela nic.

Pak jsem začala psát (díky pár dobrým lidem, kterým budu vždycky vděčná za jejich rady) vzpomínkové blogy, což mě naplňovalo a vaše úžasné komentáře mě zase nakoply do života. Každý blog a hlavně skoro všechny komentáře pod ním byly jako pohlazení, jako sladký dortík, jako dárek na který jsem se vždycky po publikování blogu s netrpělivostí, ale také trochu se strachem a velkou pokorou těšila. Pro ty kteří nevědí, tak blogy se píší úplně zdarma, jedinou odměnou je pozitivní komentář a karma. K mému štěstí a radosti, získala jsem si spoustu vlídných čtenářů, za což jsem nesmírně vděčná. I když už je to skoro pět let co píšu na iDNES, i když jsem dostala ocenění v soutěži Bloger roku - Skokan roku 2015 a letošní rok jste mě v této soutěži umístili na třetí místo v kategorii Blogerka roku 2018 (čemuž jsem ani nevěřila, protože dostat se na třetí ženské místo v pětitisícové skupině blogerů, to je opravdu ůspěch), i tak jsem s publikací každého mého článku jako na trní. Pokaždé je to pro mne pak pocit očekávání, nervozity, pokory a radosti zároveň a nakonec vděku. 

Já jsem vlastně vděčná dennodenně. A krom velkých vděků, bývají to i maličkosti. Třeba když je venku zima a já pracuji ve vyhřáté kanceláři, za vaše milé komentáře u mých blogů a postů na Facebooku, za dobrou ranní kávu s koláčem, a když mi Michal jen tak řekne, že mi děkuje za všechno co pro něj dělám (v tu chvilku jsme vděčni oba a je mezi námi neuvěřitelně silná energie).

Zkuste si každý večer napsat pár věcí, za které jste ten den vděční. Uvidíte, že se budete cítit spokojenější a váš život bude hned hezčí. 

Zítra je den D, den velkého: Děkuji Vám moji zlatí čtenáři!!! Zítra dostanu diplom, drobný dárek, dvě sklenky vína, drůbeží řízek a dort. A jak mě znáte, dám si toho za dva ;)

DÍKY VÁM!!!

 

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | čtvrtek 16.5.2019 20:24 | karma článku: 38,33 | přečteno: 2985x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Pohlaď svoje tělo

Taky se sami občas hladíte? Ne? Tak to zkuste a podívejte se na své tělo alespoň někdy jako na zázrak.

21.4.2024 v 11:11 | Karma: 32,49 | Přečteno: 2312x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3109x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma: 33,94 | Přečteno: 1715x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4275x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma: 41,17 | Přečteno: 8918x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,56
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!