Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To máme dneska mládež aneb Husákovo dítě mělo jinou výchovu, tak proč to nejde i dnes?

Kdybych já se tenkrát bavila s rodiči, jako se s nimi baví dnešní děti, tak už vám tenhle blog nepíšu!

,,Kájo ty se máš, že ty děti nemáš." Slyšela jsem za posledních pár let nejednou od svých známých. Nemyslím si že se mám, ale pravdou je, že mám o spoustu starostí méně a dnes už mi to nevadí jako v dobách, kdy měli všichni kolem mne krásná miminka nebo roztomilé pětileté capartíky. Šestnáctiletého rozmazleného puberťáka bych totiž s mojí náturou nejspíš umlátila.

Čím jsem starší a čím víc poslouchám příběhy mých kamarádů a známých, kteří mají dospívající děti, tím častěji ze mne vypadne věta:,,No tak to tě lituju, ještěže ty děti nemám." 

Někdy jsou totiž ty jejich story s potomkama fakt silný kafe!

Že u nich najdou cigára a chlast ok, kdo to v mládí nezkusil. Párkrát jsme se pozvraceli a potom se začalo pít s rozvahou. Tráva nás v dospívání naštěstí minula (třeba jí budeme potřebovat na stará kolena), ale mezi dnešní mládeží se rozjela ve velkém. Na každé škole je několik dětí, kteří marihuanu prodávají. Jenže tyhle děti ještě neví, že všeho moc a dlouhodobě opravdu škodí. Čím dál častější je prý šikana učitelů nebo rodinné krádeže (nejde o pár stovek) a dokonce i tvrdé drogy. 

Copak to nejde vychovat ty děti tak, jako naši rodiče vychovávali a vychovali nás? Nevím, děti nemám, takže jsem se ptala. 

Prý se dnes už děti nebijí, maximálně pohlavek (malej) nebo jedna malá přes prdel, když má dítě ještě plenu. Všechno se jim v dnešní době počítačů názorně ukazuje a vysvětluje. Třeba i to, že koukat v deseti letech na porno není dobré. A já koukala jako blázen, když mi jedna známá řekla, že tohle je u desetiletých dětí běžné. Čemu se vlastně divím, v dnešní době plné mobilů, tabletů a počítačů. 

A co v pubertě? Žádné mlácení, žádná domácí vězení, to už se prý taky nedělá, jen stále dokola vysvětlovat, domlouvat (co jsem viděla většinou i prosit), protože přece to naše dítě tu školu dodělat musí.

Nějak tomu nerozumím! O mne by máma zlomila vařečku a táta by mě páskem seřezal jako koně, kdybych do osmnácti nebyla včas doma, mluvila s nimi sprostě nebo nedej Bože ukradla někde nějaké peníze. Na držku bych dostala, v zápětí hned zaracha a nastaly by mi domácí galeje (uklízet, pomáhat tátovi se dřevem a mámě s nákupem). 

Ale dneska? Dneska už prý děti nikdo nebije. A taky to tak vypadá!

Co příběhů jsem za poslední léta slyšela, co nešťastnejch matek a otců s Neurolem v kapse nebo s lahví vína (stále po ruce) jsem poznala. Nebudu tu rozepisovat kdo co a jak, protože některé příběhy jsou opravdu smutné a spousta rodičů by se v mém blogu našla, ale řeknu vám, že z mojí třídy dostávali doma na prdel všichni a krom jedné spolužačky, vyrostli jsme v dobré dospěláky. Tak proč to nejde i dnes?

Někdo to, že má doma nevychované dítě, svádí na rozpad manželství. Někdo dokonce na neschopné učitele! Ale většina známých přiznává, že tu výchovu prostě podcenili a tomu svému ,,miminku" dali první poslední, kromě pár facek, které by si mnohokrát zasloužil.

,,To je dneska mládež," říkávaly babky v osmdesátých letech v tramvaji, když je nějaký mladík s walkmanem na uších nepustil sednout. Dneska by to s nima v tom MHD rovnou seklo!

Tuhle jsem nastoupila do tramvaje a partička kluků v zadním vagónu kouřila trávu. O pár zastávek dál přistoupily dvě náctileté holky: ,,Nazdar kluci, sice se neznáme, ale rády si taky zakouříme, když nám dáte čouda." Ti čtyři kluci na sebe mrkli a podali holkám jointa:,, My vám dáme špeka a vy nám potom na oplátku dáte jo?" Tráva už smrděla po celé tramvaji a omladina se rozhodla, že si k tomu pustí ještě nějakej ten rock z mobilního telefonu (z dost výkonného telefonu). Najednou se z noční tramvaje stal noční klub nebo spíš bordel. ,,Když mě pozveš na drink, dám ti co budeš chtít," plazila se malá blondýnka po luxusně oblečeném klukovi a brunetka ukazovala těm ostatním jakési tetování na podbřišku.

,,Mládeži, nechcete to trochu ztlumit a přestat tady kouřit?" Ozve se tak pětasedmdesátiletý elegantně oblečený pán sedící naproti. ,,Drž hubu dědku nebo tě kopnu do prdele a půjdeš pěšky." Osočí se na pána mladík, spíš klučina, tak sedmnáct. ,,Závidíš nám tohle mladý maso co? Tobě už se ani nepostaví." Pokračoval v urážkách. 

,,No tak dost," zařvala jsem zezadu rázným hlasem do toho tramvajového bordelu. Mládež se otočila a už už chtěla něco říct, ale já jim ukázala mobil s dodatkem:,, Na příští zastávce si vás vyzvedne policie." Najednou brko letělo z okna, rockový telefon utichl a ze spratků se stali normální cestující.

Od jedné chytré paní profesorky, která pracuje třicet let s dětmi a všichni jí poslouchají (včetně mne i Michala) totiž vím, že dítě potřebuje cítit autoritu, ať je mu pět nebo patnáct. A ta policie mě zachránila už mnohokrát, i když jsem jí nikdy nevolala.

Na zastávce vystřelili někam mezi domy a starý pán se na mne z dálky jen usmál a pokývnul hlavou. Měla jsem dobrý pocit. Takhle by to přeci mělo být. Mladší má mít úctu ke starším! Vždyť jednou, (pokud jako šťastlivec dožije se toho věku) bude sám rád, že je to na tom světě takhle zařízené.

Bylo mi z těch ,,dětí" smutno. Žádná výchova, žádný respekt a krásný náctiletý holky se chovaj jak starý laciný šlapky. Nejhorší byl ten drzej hezounek. Na držku bych mu dala, být jeho mámou, ale u něj to vypadá, že mu každodenně místo pár facek dávají pár tisícovek. Boty měl tak za čtyřku, luxusní bundu a o mobilním telefonu ani nemluvím. 

Ale nejen v noční tramvaji vidíte ten rozdíl. Husákovy děti (populační vlna z počátku sedmdesátých let) měly úctu ke starším lidem i k rodičům, ale hlavně respekt z nich. Neměly tolik věcí ani peněz, tudíž si uměly všeho vážit - nejen věcí, ale také lidí.

Byli jsme k tomu prostě vedeni od malička. Co já pamatuju, máma mě hned jednu lípla, pokud jsem okamžitě nevyskočila a nenabídla místo k sezení, když jsem viděla nastupovat starší paní či pána, těhotnou ženu nebo nějakou matku s malým dítětem. A jak nastupoval někdo s kočárkem, hned jsme mu běželi z tramvaje pomoct. Naštěstí jsou v dnešní době ty kočárky lehké a MHD většinou bez schůdků, protože jinak by tam ty mámy s kočárkama stály půl dne, než by jim někdo z mladejch pomohl. 

,,Pane Bože poděkuj prosím tam nahoře našim, za to jak mě vychovali, že jsem si všechny ty přezdržky a zlomené vařečky zasloužila. Amen" :) 

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | úterý 30.4.2019 12:01 | karma článku: 48,24 | přečteno: 13931x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Pohlaď svoje tělo

Taky se sami občas hladíte? Ne? Tak to zkuste a podívejte se na své tělo alespoň někdy jako na zázrak.

21.4.2024 v 11:11 | Karma: 32,94 | Přečteno: 2368x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,31 | Přečteno: 3113x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma: 33,99 | Přečteno: 1720x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4277x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma: 41,17 | Přečteno: 8918x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,75
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!