Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mé návraty do Itálie aneb Když se spojí můj přítel s mým ex

Dva roky utekly jako voda a mně připadá, že jsem z Čech nikdy neodjela. Jako bych byla v té slunné Itálii jen na dovolené. Kam se na mne hrabe Jules Verne s jeho dvěma roky prázdnin. Já měla prázdniny dvanáct let.

,,Come (jak)?" Vypadne ze mne často, když mluvím s Michaelem. Je to zvláštní, že po dvou letech v Čechách mi přijdou ještě na mysl některá italská slovíčka dříve, než ta česká. Michael je chytrej chlap, většinou pochopí co říkám, a když to nepochopí, zeptá se a pro příště si to už pamatuje. Na rozdíl ode mne. Já tu angličtinu nepochytím, i kdyby mi jí hučel do hlavy od rána do večera. 

,,Ty na mne mluv italsky, já ti budu odpovídat anglicky. Tím si oba procvičíme jazyk co známe a z toho co neznáme něco pochytíme." Navrhl jednou na procházce. ,,Já chytím tak leda rýmu, ale zkusit to můžeme." 

A tak občas naše procházky prokládáme jazykovým kurzem, přičemž se docela dost nasmějeme. Italština je krásnej a chytlavej jazyk, má spoustu zajímavých spojení a pokud k tomu přidáte italskou  gestikulaci … .

Piccini piccioncini (malinkatí holoubci), fatti fatti tuoi (starej se o sebe) nebo sei fuori come il balkone (jseš venku - mimo jako balkon), to neznalce italského jazyka pobaví, i když si tyhle fráze těžko zapamatuje. Ovšem věta - ma va fan culo (ale jdi do pr...e), tu se každý (po slovech buongiorno - dobrý den a ti amo - miluji tě) naučí hned. 

Ale v Itálii tahle věta nemá tak vulgární důraz. Používá se i mezi kamarády, sourozenci, spolupracovníky, jako třeba u nás - jdi do háje. A dá se použít i v legraci. Třeba jako včera, když jsem jí řekla Mauriziovi třikrát v jednom rozhovoru a Michael myslel, že se hádáme. Nehádali jsme se, bylo to použito jako odpověď na Mauriziovu větu: ,,Italština ti jde furt dobře, i po dvou letech, to mě dost překvapilo, když máš v hlavě jen ty dva neuroni, co tam hrajou na schovku." Nebo když jsem ho pochválila, jak dobře udělali před léty náročnou operaci, protože kocourek Benni stále žije. A on mi odpoví: ,,To víš, my tady neprodáváme mortadellu." Je to prostě furt stejnej komediant a teď už i fajn kámoš.

Ale nejen italská slovíčka mi proběhnou hlavou. Také vzpomínky, kterých je za ta léta assai (strašně moc). A tak jsem se po jednom rozhovoru a po poradě s Michaelem rozhodla, že začnu psát  do blogů i vzpomínky na italský život, nejen na ten v socialismu.

,,Píšu o tobě pár řádků do blogu," zavolala jsem před pár dny Mauriziovi (můj bývalý přítel) do Itálie. ,,No nevím jestli ti dám povolení, ale hlavně mě nepomlouvej, já si to vygooglím," smál se Maurizio a já se smála taky, protože mi to připomnělo jednu, dnes už veselou scénku z naší italské domácnosti.

To jsme se takhle jednou hádali a řvali na sebe tak, až se z toho skoro rozezněly zvony v Assisi. To víte, Itálie. A já do té hádky hezky česky zařvala:,,Nenávidím tě!"

,,Co? Co jsi to řekla?" Rozčiloval se Maurizio, protože mi nerozuměl. ,,Vygoogli si to." Třískla jsem dveřma, až omítka opadala. A on nebyl línej a vygooglil si to. Týden pak se mnou nemluvila ani klika u dveří.

Je to stejně moc fajn, že se člověk po čase se svým bývalým zasměje hádkám a scénám, u kterých před pár lety kopal do zdi (nekopejte do dlaždiček v bačkorách, dost to bolí!), že si v dobrém zavzpomíná na to dobré i zlé a hlavně, že zůstane s tím druhým kamarád. Za ta léta jsem poznala, že moudrý a sebejistý člověk, který měl svého partnera opravdu rád, se po čase, až pominou ty nejsilnější emoce, nad rozchodem povznese a začne se s tím svým ex normálně bavit. Takže Mauriziovo svolení mě moc potěšilo a Michaelova rada ještě víc:

,,To je záslužné povolání," povídá Michael, když jsme jednoho rána snídali a koukali na film 8 statečných. ,,Každé povolání je záslužné. Třeba takovej veterinář, kterej rozdejchá šest čerstvě narozených štěňat, to je taky záslužné." Při pohledu na tu psí smečku jsem si vzpomněla, jak se mrskalo štěňaty v dlani hlavou dolů, aby jim vytekla voda z dýchacích cest, jak se jim masírovalo srdce nebo vpouštěl kyslík do čumáčků (při akutním porodu císařem) a začala jsem o tom klukům vyprávět. Oba poslouchali každé slovo, což se u nich nestává často, protože u snídaně už jsou většinou myšlenkama v práci a ve škole. ,,No, tohle napiš, to je zajímavý, proč vůbec nepíšeš o tom, co jsi prožila v Itálii, to by čtenáře určitě bavilo, protože žít dvanáct let v jiné zemi není jako zajet si tam na dovolenou," usmál se ten můj pan božský a šel mladýmu připravovat svačinu.

A tak se v mém prvním vzpomínkovém blogu, díky jedné fajn snídani a osmi statečným, vrátím do Assisi na veterinární kliniku, kde jsem sedm let pomáhala se vším možným, občas (pro mne) i nemožným. 

Ale to zase až příště, ať furt neříkáte, že je to moc dlouhé ;)

Arrivederci a presto!

PS: Chápete, že Google vám přeloží arrivederci jako sbohem místo na shledanou? A na shledanou jako addio, což je sbohem? Tak to jsem zvědavá, co si z toho blogu ten Maurizio vygooglí ;) :-D

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | středa 17.10.2018 15:50 | karma článku: 34,12 | přečteno: 1864x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Pohlaď svoje tělo

Taky se sami občas hladíte? Ne? Tak to zkuste a podívejte se na své tělo alespoň někdy jako na zázrak.

21.4.2024 v 11:11 | Karma: 33,32 | Přečteno: 2453x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,34 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma: 34,05 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4278x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma: 41,19 | Přečteno: 8923x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,90
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!