Otevřete oči!

20. 04. 2018 14:24:38
To je krásně na tom světě, co? No, alergici se mnou asi souhlasit nebudou - chudáci. Pamatujete, jak jsme v dětství skákali do kopek sena, jak jsme čuchali ke každé kytce, jak jsme si lehli na louku plnou lučního kvítí (pylů)?

Alergiků bylo tehdy málo a každý je litoval. Byla to nemoc která omezovala. V dnešní době slyším ze všech stran, že každý druhý bere Zyrtec, a že je to naprosto normální. Ale i dnes je mi alergiků líto, i když má alergii každý ,,druhý." Nemůžou si přivonět k těm sladce růžovým stromům, nemůžou nasávat vůni čerstvě posekané trávy a nemůžou vnímat jaro v celé jeho kráse.​ Proč je dnes tolik alergiků, ať už dětí nebo dospěláků (kterým se alergie projevila až před pár lety).​ Čím to je, že se tolika lidem ,,vylíhne" alergie až v dospělosti?

Je na to mnoho teorií. Prý zvýšená hygiena, znečištění životního prostředí novými škodlivými látkami (např. automobilový kouř), omezený styk s přírodními antigeny a zvýšený styk s některými alergeny, změny ve stravování, sedavý způsob života, vystavování se různým chemickým látkám a u dnešních dětí za alergiemi je prý i celodenní vysedávání u televize nebo u počítače místo běhání venku. Dětské hry jsou doprovázeny intenzivním procvičováním hladkého svalstva a cév spojených s dýchacím ústrojím, zatímco dítě sedící u televize nebo počítače tyto partie procvičuje nanejvýš tím, že jednou za půl hodiny zhluboka vzdychne. A to se se zátěží spojenou např. s fotbalem nebo hrou na honěnou nedá vůbec srovnávat. Navíc ,,díky" vysedávání u počítačů a mobilních telefonů má spousta dětí pokřivená záda (ale o tom zase příště).

Já díky Bohu alergik nejsem - zatím. A tak si jaro užívám všemi smysly.

Jarní Praha hraje všema barvama a já se kochám pohledem na tu krásu. A že to fakt krása je! Jaro je prostě ten nejšikovnější umělec. Vidíte to také, když jedete ráno do práce a sluníčko vám rozsvítí ta růžová stromořadí v ulicích, žluté pampelišky na trávníku a sněhobílé keře na okrajích parků? Je to nádhera. Jarní příroda je zkrátka ta nejkrásnější a největší galerie.

Miluju, jak se v těhle měsících příroda ze dne na den mění. Velikonoce byly ještě studené a šedivé, ale stačily dva dny sluníčka a hned rozkvetl první bílý keř v parku. Nešlo nezastavit se a nepřivonět si. Druhý den už rozkvétal i zlatý déšť, který je dnes v kombinaci s jasně modrou oblohou až kýčovitě krásný. A pak to začalo. Každý den mě cestou do práce příroda překvapuje něčím novým, co rozzáří oči a pohladí na duši.

Na záhonech u křižovatek rozkvetly narcisky, tulipány i modřence. Tyhle záhony jsem vždycky obdivovala cestou z letiště. A nejen já. Každý Ital nám ty pestrobarevné záhony kolem silnic záviděl.

Tisíce tulipánů všech barev u hlavních tříd, na náměstích i v parcích. Dnes jsem kvůli nim přišla pozdě do práce. Autobus, ze kterého jsem obdivovala krásy jara, projel kolem záhonu plného tulipánů. To jsem prostě musela vyfotit. A jak si tak fotím tu škálu barev, ozve se za mnou: ,,To je krása co?" Další lidé se zastavovali a obdivovali tenhle záhon na Olšanském náměstí. Poté, co jsme se navzájem vyfotili, popřáli jsme si krásný den a s úsměvem se rozeběhli do svých zaměstnání. No není to paráda, přát si ve velkoměstě krásný den s kolemjdoucími (myslela jsem, že tohle se děje jen na vesnicích) a společně obdivovat záhony tulipánů v obyčejných pražských ulicích.

Já miluju tulipány a vždycky jsem si myslela, že v bytě vydrží jen pár dní. Proto jsem si je nikdy nekupovala. Měla jsem to tak nějak v paměti z dětství. Tenkrát nám teta Dana dávala tulipány a narcisky ze zahrádky. Jeden den se tulipán otevřel a za dva dny opadal. Loni jsem na tulipány změnila názor. Dostala jsem úžasnou kytici nádherných tulipánů, které mi ve váze vydržely skoro dva týdny. Pro mne neuvěřitelné. Možná to bylo tím, že byly z lásky darované, jen doufám, že ne v parku natrhané ;)

Otevřete oči a kochejte se tou krásou, vystavujte tvář slunci (letos je ho tu víc než v Itálii), usmívejte se na lidi a nasávejte vůni stromů, keřů a květin (pokud nejste alergici). Opravdu je to po té dlouhé zimě balzám pro tělo i duši. Dnes jsem viděla první rozkvetlý šeřík a přistihla jsem se, že se usmívám jako blbeček (na zastávce, mezi zamračenejma lidma). Uvědomila jsem si totiž, že za pár dní budou parky fialovo-bílé a já budu nasávat tu jedinečnou vůni. Vůní šeříku se snad nenabažím za celý svůj život, stejně jako chutí jahod.

Tak všem mým čtenářům a nejen ... krásné jaro s otevřenýma očima i srdcem!

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | pátek 20.4.2018 14:24 | karma článku: 26.78 | přečteno: 971x

Další články blogera

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma článku: 37.13 | Přečteno: 3036 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma článku: 33.63 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma článku: 35.82 | Přečteno: 4182 | Diskuse

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma článku: 41.17 | Přečteno: 8831 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 11.35 | Přečteno: 183 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 11.47 | Přečteno: 1200 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 464 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 296 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
VIP
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3464

Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!

 

Zrzavé dětství v socialismu

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...