Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po volbách emigrovat? Tak ne do Itálie!

Nechci psát nic povolebního, je toho všude dost - až moc. Jen mě překvapují facebookové posty o tom, že by se lidi nejraději odstěhovali do jiného státu. Já si myslím (po x letech života v Itálii), že se u nás tak špatně nemáme. 

A co slýchám za poslední rok (od kamarádek stále žijících v Itálii), tak to je síla. Ale nepředbíhejme.

Když jsem se před 13ti lety přestěhovala do Itálie, chybělo mi toho hodně. České jídlo, ruch velkoměsta, metro, ale hlavně kamarádi a rodina. Začátky v Itálii mi připadaly jako dva roky prázdnin. Není se čemu divit, z centra Prahy jsem se stěhovala do pupíku Itálie (jak té oblasti Italové říkají). Do zelené Umbrie, do vesničky jménem Massa Martana, kde ,,lišky dávají dobrou noc." V této části střední Itálie je spousta luk, lesů a najdou se tam snad všechny odstíny zelené. Od svítivě zelených polí z jara, až po temně zelené hluboké lesy, které jsou plné lanýžů. Nádhera! Jet do Massa Martany na dovolenou, to si člověk krásně odpočine. Spousta Angličanů tam skupuje usedlosti a jezdí do Umbrie na celé léto. Občas usedlost pronajmou jiným Angličanům a tím si zaplatí údržbu domu. Ovšem bydlet ve vesničce pod Martánskými kopci čtyři roky, to byl pro ukecanou holku z centra Prahy tvrdej oříšek.

První dva měsíce jsem se rozkoukávala, každé místo bylo nové (dovolenkové), ať už náměstí, obchod, restaurace nebo polní cesta. Přes den jsem chodila na procházky se slovníkem a snažila jsem se konverzovat, po večerech jsem koukala na italskou televizi. Naštěstí jsem tenkrát neměla počítač, tak mi nic jiného nezbývalo (tím se člověk nejlépe a nejrychleji naučí cizí jazyk).  Z knížek pro samouky mi učení nešlo, do školy se mi nechtělo, ale když musíš mluvit a jsi na to sám, tak i slovník postačí. Jen se nesmíte stydět. Každý Ital vám porozumí a rád pomůže ... zvlášť, když do malé vesnice v horách, mezi malé Italy přijede vysoká kozatá blondýna. V baru vám ,,soused" (tam je soused každej s každým) offre (nabídne, zaplatí) kávu, na kruháči jsou kvůli vám bouračky (a to nekecám), chlapi vám otvírají dveře jako nějaké VIP a opravdu, ale opravdu vám to hodně pomůže zvednout sebevědomí. Po pár týdnech v italské vesničce se cítíte jako princezna a nevadí vám ani akné, se kterým bojujete od sedmnácti let a máte z něj léta velké komplexy. Pár beďarů prý nikdo nevnímá a pokud máte trochu bříško,  je známkou toho, že vám chutná. A Italové milují jídlo a ženy, které nedrží diety. V jednom blogu jsem Itálii doporučovala zakomplexovaným holkám jako jsem byla já. A že já bývala echt zakomplexovaná. V Itálii vás z toho dostanou. Stačí, když budete buď blond nebo prsatá, vysoká, modrooká ... prostě budete mít alespoň jednu z věcí, kterou nemají běžné Italky.

Byla to velká změna a velká zkušenost. Spousta mých kamarádů se divilo a ptalo, jak to dávám. Dala jsem to. A jsem za to ráda. 

Pak jsem žila osm let v Assisi (po čtyřech letech v Massa Martaně). To už bylo jednodušší. Assisi, krásné městečko pod kopcem Subasio je plné turistů a hlavně se nachází jen pár kilometrů od velké Perugie - ,,okresního města" Umbrie. V Perugii mají dokonce i mini metro (https://www.youtube.com/watch?v=zA8jP_Vic_g).

Ale ... už bych se do Itálie nevrátila. I když, nikdy už nebudu říkat nikdy. To jsem řekla dvakrát v životě a pěkně od srdce. Po pár letech jsem si na to s brekem vzpomněla. Za prvé, když jsem se nešťastně zamilovala do krásného, ale ženatého chlapa a za druhé, v pět ráno v metru, ne cestou z párty, ale do práce (viz jeden z mých blogů po návratu do Čech).

Jo NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY funguje. 

Miluju Itálii! Její přírodu, moře, městečka, jídlo, ale hlavně slunce (což nejspíš na zimu emigrovalo z Čech a fakt mi tu dost chybí).

Ale kdo si myslí, že by se měl lépe tam, než tady, tak to se opravdu plete! Píšou mi kamarádky (co v Itálii stále žijou), že jsem se vrátila právě včas. Spousta se jich prý také vrací. Stále méně práce a stále více imigrantů, taková je teď prý situace ve střední Itálii. O jihu ani nemluvím, tam práce nebyla nikdy. Možná ten sever je na práci lepší, ale tam je zase oproti jihu více imigrantů. I oni vědí, že zůstávat na jihu se nevyplatí. Stěhují se do střední a severní Itálie a potom dál do Evropy.

Už i v Terni (v Umbrii, kousek od Massa Martany) se člověk prý bojí do podchodů na vlakovém nádraží. Dvě obtěžování mladých holek v jednom týdnu (ve čtyři odpoledne), to lidi vyděsí.

Ale hlavní důvod, proč vám nedoporučuji Itálii je její ekonomická krize, která už tam trvá x let.  

Já z Itálie odjela, protože se mi stýskalo. Ne z finančních důvodů.Stýskalo se mi po Praze, po rodině, po kamarádech, ale hlavně po domově. Z mých blogů víte, jak jsem tam žila. Nemusela pracovat (jako většina Česko-slovenských holek žijících v Itálii). Ale nebylo to tím, že bych pracovat nechtěla, ale tím, že práce tam není, zvlášť pro nás - cizince. Pokud seženete práci na kase v supermarketu, je to zázrak a spousta lidí vám to závidí. Práce v supermarketech je dobrá z prostého důvodu - máte jistou výplatu, dovolenou, pojištění atd. To u malých soukromníků v Itálii nikdy jisté nemáte!

I já tam občas pracovala a zkusila ledasco. Jezdila jsem autem na letiště do Říma jako řidič (soukromé taxi pro velkou firmu Angelantoni Group), pomáhala jsem na veterině (jako instrumentářka na sále), hlídala jsem děti (dvojčata od narození - dobrá antikoncepce), udělala jsem si kurz na pojišťováka (neumím se vtírat lidem, to jsem vzdala hned po kurzu). Ovšem práci na smlouvu, na dobu neurčitou, tu jsem za těch dvanácti let měla jen jednu. Taková smlouva je v Itálii malý zázrak.

Ale jinak, na dovolenou, to vám můžu doporučit každý koutek Itálie. Od severu na jih, ať už po pobřežích nebo středem, všude objevíte nádherná místa, města, lidi, jídla, vína a hlavně tu italskou pohodu, protože každý koutek této země je nádherný, slunný, vyjimečný a pohádkový!

 

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | pátek 2.2.2018 15:16 | karma článku: 44,79 | přečteno: 8949x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Pohlaď svoje tělo

Taky se sami občas hladíte? Ne? Tak to zkuste a podívejte se na své tělo alespoň někdy jako na zázrak.

21.4.2024 v 11:11 | Karma: 32,94 | Přečteno: 2381x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,31 | Přečteno: 3113x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma: 33,99 | Přečteno: 1722x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4277x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Nenechám se vyhazovat!

Pokud vás někdy někdo odněkud vyhazoval (mně se to stalo už několikrát), znáte ten slastný pocit, když jste ve SVÉM.

4.9.2023 v 6:33 | Karma: 41,17 | Přečteno: 8918x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Byt 1+1, 36m2
Byt 1+1, 36m2

Formánkova, Hradec Králové - Moravské Předměstí
2 990 000 Kč

  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,75
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!